Hirtelen tör ránk az igen erős hőhullám

Vágólapra másolva!
Kedden igazán kellemes idő várható. A reggeli északkeleti záporok is megszűnnek, sok napsütésben lesz részünk átlag körüli hőmérsékletekkel. Kedélyállapotunkra, közérzetünkre nagyon jó hatással van a késő nyárias idő. Tavaink egyelőre hűvösek, de a szerdától berobbanó meleg nyári időben gyors melegedésnek indulnak. Ha ilyen ütemben erősödik a hőhullám, a hét végén akár rekordok is dőlhetnek az afrikai hőségben.
Vágólapra másolva!

Az Északi-tenger felett markáns ciklon örvénylik. Hatására egész Nyugat-Európában változékony, többször esős az idő, a hőmérséklet általában 20 fok körül tetőzik, de a tartósan csapadékos helyeken ennél alacsonyabb marad. Skandináviában a másfél hetes nyári időnek sokfelé esők, záporok, zivatarok vetnek véget. A Pireneusok környékén heves zivatarok alakulnak ki, a francia mediterrán partokra is elér a csapadékzóna. A Kárpát-medence vidékén gyors léptekkel javul az idő, hirtelen visszatér a nyár. A Fekete-tenger partvidékén folytatódik a hetek óta tartó kánikula, de a legnagyobb hőséggel most Görögországban találkozhatunk.

Az idei legerősebb hőhullám közeledik!

Részletes időjárás

Kedden délelőtt az északkeleti megyékben még előfordulhat eső, zápor, később országszerte több órára kisüt a nap, melyet csak gomolyfelhők zavarnak. Mérsékelt lesz a délies szél. Egészen késő délutánig melegszik a levegő, akkor a hőmérséklet sokfelé meghaladja a 25 fokot.

Számottevő fronthatás nincs. A sok napsütés és a kedden még kellemes hőmérsékletek jó hatással vannak kedélyállapotunkra, ezen keresztül szervezetünk ellenálló képességét is erősítik. Kedvez az idő a kültéri programoknak, sétáljunk vagy kiránduljunk. A hűvös hajnalt követően napközben nyáriasan öltözhetünk, de naplemente után egyelőre még gyors lesz a lehűlés. Délelőtt az északkeleti megyékben előfordulhatnak záporoktól vizes útszakaszok, később országszerte kedvező feltételekre számíthatunk.

Természetes vizeink hőmérséklete ismét emelkedésnek indult. Szerdától már általában fürdésre alkalmasak lesznek tavaink és egyes folyóink. A hétvégére - idén minden bizonnyal utoljára - a 25 fokot is átlépheti a vízhőmérséklet.

Szerdán már igazi nyári időnk lesz. A sok napsütést átmeneti felhősebb periódusok törhetik meg. A fokozatosan megélénkülő déli szélben egyre melegebb levegő érkezik. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 27, 30 fokot.

Csütörtökön a sok napsütést átmeneti felhősödés zavarhatja, néhol - főként északon - frissítő zápor, zivatar is kitörhet a nyári időben. Megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet általában eléri, sokfelé meghaladja a 30 fokot.

A hét utolsó napjaiban tikkasztó hőségre készülhetünk. A nyári napsütésben délutánonként a 35 fok feletti hőmérsékletek sem lesznek ritkák, sőt, akár rekordok is dőlhetnek.

(ICI Interaktív Meteorológia)