Visszatér az igazi nyár

Vágólapra másolva!
A kellemetlen hétvége után erőteljes javulás kezdődik, egyre szebb és melegebb napokra számíthatunk. Már hétfőn is kellemes lesz az idő, a csapadék északkeleten is megszűnik és napos, csendes későnyár köszönt ránk, csupán délután a nyugati határszélen lehet számottevő zápor, zivatar. A hőmérséklet már megközelíti az ilyenkor szokásos értékeket, 25 fok közelében alakul. A következő napokban pedig igazi nyár, sőt a hét közepétől kánikula várható.
Vágólapra másolva!

Közép-Európát elhagyva Dánia és a Skandináv-félsziget déli része fölé helyeződött át a ciklon. Az örvény a kontinens északnyugati részén, a Skandináv-félsziget déli felén okoz felhősödést, csapadékot. Európa keleti, délkeleti és déli tájain magasnyomás hatására sok a napsütés és meleg az idő. Különösen a Fekete-tenger környékén nagy a forróság. Az Ibériai-félszigeten pedig folytatódik a hőség. Európa déli, délkeleti és keleti tájain alakult ki igen meleg, nyári időjárás. A hőmérsékletek nagy területen elérik, illetve meghaladják a 30 fokot, az Ibériai-félszigeten, a Fekete-tenger környékén 35 fok feletti értékek is jellemzőek. Európa nyugati és északnyugati tájain viszont kifejezetten hűvös az idő, sokfelé a legmagasabb hőmérséklet sem éri el a 20 fokot. Ennél jóval melegebb van a Skandináv-félsziget északi részén is, ahol 25 fokot mérnek. A Kárpát-medence északkeleti része felett csökken a felhőzet, majd kevés felhő látható hazánk felett. A felhőzónák mozgását felhőfilmjeink is jól mutatják

Hétfőn szép későnyári időben lesz részünk. A csapadék északkeleten is megszűnik és országszerte kiderül az ég. A sok napsütést követően a nyugati határszélen időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és ott zápor, zivatar alakul ki. A mérsékelt szélben kellemes lesz a hőérzetünk, bár a hőmérséklet még egy-két fokkal elmarad az ilyenkor szokásostól, 25 fok körül tetőzik.

A hűvös reggelt követően napközben már nyáriasan öltözködhetünk, a nyugati határszélen azonban késő délutántól esernyőre is szükségünk lehet. A frontmentes, élettanilag szinte ideális időben szervezetünk regenerálódik. Kedvez az idő a kültéri programoknak, mindenekelőtt a kirándulásnak. Általában jók lesznek a közlekedési körülmények is, de a Dunántúl nyugati részén délután előfordulhatnak záporoktól nedves útszakaszok.

Kedden tovább melegszik az idő. Délen több órás napsütés várható, északon, északkeleten az időnként megnövekvő felhőzetből elszórtan zápor, zivatar alakul ki. Mérsékelt lesz a nyugati szél. Frontmentes idő és 22, 27 fok várható.

Szerdán egy gyenge melegfront érkezik, délután megélénkül a déli szél. Napos, nyári időre számíthatunk, a sok napsütést csak fátyolfelhők zavarhatják, nagyon kellemes 27, 30 fokra számíthatunk.

Csötörtökön azután visszatér az igazi forró nyár. A napsütést legfeljebb fátyolfelhők zavarják, kánikulai időre készüljünk 28, 33 fokos hőmérséklelekkel, de erős délnyugati széllel.

A hét végére tovább erősödik a meleg. A több órás napsütést átmeneti felhősödés zavarja, országszerte jóval 30 fok feletti kánikula várható.