Vágólapra másolva!
Pénteken napközben az ország jelentős részén igazán kellemes, napsütéses időben lesz részünk.
Vágólapra másolva!

Strandidő nincs, a természetes vizeink kissé hűvösek. Városnézésre, kirándulásra kedvezőek a körülmények. Szombaton sokfelé számíthatunk esőre, a Dunántúlon kifejezetten hűvös időre készülhetünk. Vasárnap több napsütés várható, de hűvös marad az idő. A jövő hét közepén várhatóan visszatér a nyár.

Nyugat-Európát és az Alpok területét változékony, többször esős, hűvös időjárás jellemzi. A hőmérséklet nem éri el a 20 fokot. A felhőtömbök az Adria északi területét is érintik, mely felhőfilmjeinken is jól látható. Ugyanakkor Skandinávia keleti részén, a Baltikumban és Finnországban a sok napsütésben nyári meleg időjárás alakul ki. A Kárpát-medencétől keletre-északkeletre egy kis légörvény okoz hatalmas esőket. Görögországban átlagos nyári idő honol, az Ibériai-félszigeten azonban tovább tart a forróság.

Pénteken elsősorban keleten lesz alkalmas az idő a Perseidák-meteorraj megfigyeléséhez.

Ilyenkor kellene a legstabilabb nyári időnek uralkodnia a hazai klimatilógiai adatok alapján. Sajnos az idei év erre is rácáfol: a viszonylag kellemesebb csütörtök és péntek után kellemetlen napokra számíthatunk a hétvégén. Szombaton sokfelé akár fázhatunk is az őszies időben.

Pénteken a keleti megyékben eleinte kialakulhat az eső, máshol több órára kisüt a nap. Késő délután a nyugati határszélen újabb felhősödés kezdődik, ott záporra, zivatarra is számíthatunk. A Dunántúlon időnként megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul.

Fronthatás nincs. Bár a nyaralók öröme nem felhőtlen, mégis a mérsékelten meleg, időnként napos időjárás nagyon jó hatással van közérzetünkre. Ebben az időben tudunk igazán frissek, energikusak lenni, munkavégző képességünkre is pozitív befolyással van az időjárás. Dél körül nyáriasan öltözhetünk, de reggel és naplemente után a tavaszias öltözet ajánlott. A keleti megyékben eleinte még lehet eső, nyugaton pedig késő délután lehetnek esőtől nedves útszakaszok. A természetes vizeink hűvösek, de kiránduláshoz, városnézéshez napközben megfelelő az idő.

Szombaton a keleti határszélen időnként kisüt a nap, máshol jobbára borult lesz az ég. Ismétlődő esőre, záporra, néhol zivatarra számíthatunk. A Dunántúlon és a középső országrészben kiadós csapadék várható. Általában mérsékelt lesz a légmozgás. Nagy lesz a hőmérsékleti különbség. Míg a Dunántúlon helyenként a 15 fokot sem haladja meg a hőmérséklet, addig a keleti határszélen akár 25 fok fölötti értékek is lehetnek.

Vasárnap délelőtt elsősorban a középső országrészben számíthatunk újabb kiadós esőkre, nyugat felől már csökken a felhőzet, a keleti határszélen pedig eleinte lehet napsütés. Miközben a Dunántúlon egyre többfelé süt ki a nap, keletre húzódik a felhőzet, és ott ismétlődő esőre számíthatunk. Általában mérsékelt lesz a szél. A hőmérséklet csúcsértéke a középső országrészben sokfelé nem éri el a 20 fokot, máshol 20, 24 fok között tetőzik.

A jövő hét elején kirándulóidőben lesz részünk. A napsütést csak átmeneti felhősödés, és elszórtan rövid ideig tartó csapadékok zavarják. Szerdán és csütörtökön már nyári jellege lesz időjárásunknak.