Két szebb nap után fázhatunk a hétvégén

Vágólapra másolva!
Csütörtökön a változó felhőzet mellett mindenütt számíthatunk többórás napsütésre. Késő délután a délkeleti megyékben eső, zápor kialakulhat. A nyár klimatológiailag legmegbízhatóbb időszaka nem kényezteti el a nyaralókat. A még szintén viszonylag kellemes péntek után kellemetlen idő várható a hétvégére, szombaton akár fázhatunk is, bár keleten még nyáriasabb marad az idő.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európában változékony, hűvös az idő. A hőmérséklet sokfelé a 20 fokot sem éri el, szórványosan fordul elő eső. A Skandináv-félszigeten ennél valamivel melegebb van, sőt attól keletre, Finnországban és a Baltikumban még mindig nyárias az időjárás. Közép-Európára és a Földközi-tenger középső medencéjére is a változékonyság a jellemző. A térség összetett felhőrendszere felhőfilmeinken is jól megfigyelhető. Görögország nyugati vidékén egy legyengült hidegfront okoz zivatarokat, Ibériában azonban tovább tart a forró nyár, a hőmérséklet nagy területen haladja meg a 35 fokot.


Részletes időjárás

Ilyenkor kellene a legstabilabb nyári időnek uralkodnia a hazai klimatilógiai adatok alapján. Sajnos az idei év erre is rácáfol: a viszonylag kellemesebb csütörtök és péntek után kellemetlen napokra számíthatunk a hétvégén. Szombaton a Dunántúlon akár fázhatunk is az őszies időben.

Csütörtökön a többórás napsütést eleinte csak fátyolfelhők zavarhatják. Délután időnként vastagabb felhőzet is érkezhet, sőt délkeleten elszórtan eső, zápor kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul, ami néhány fokkal marad el az ilyenkor szokásos értékektől.

Fronthatás nincs. A mérsékelten meleg, időnként napos időjárás jó közérzetet biztosít. Ebben az időben tudunk igazán frissek, energikusak lenni, munkavégző képességünkre is pozitív befolyással van az időjárás. Dél körül nyáriasan öltözhetünk, de reggel és naplemente után az igencsak friss időben tavaszias öltözet ajánlott. Helyenként esernyőre is szükségünk lehet, a közlekedők számítsanak esőtől nedves útszakaszokra, a zivatarokban széllökésekre. A természetes vizeink szokatlanul hidegek, állóvizeink a 20 fokot sem érik el. Strandoláshoz nem, de kiránduláshoz, városnézéshez megfelelő az idő.

Pénteken a keleti megyékben eleinte kialakulhat az eső, máshol több órára kisüt a nap. Késő délután a nyugati határszélen újabb felhősödés kezdődik, ott záporra, zivatarra is számíthatunk. A Dunántúlon időnként megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul.

Szombaton nyugat felől beborul az ég, sokfelé számíthatunk ismétlődő esőre, záporra, néhol zivatarra. A keleti megyékben délelőtt néhány órára kisüt a nap. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 23 fok között alakul, de a keleti határszélen még átlépheti a 25 fokot.

Vasárnap keleten eleinte eső, zápor kialakulhat, máshol elvonul a felhőzet és több órára kisüt a nap, melyet csak gomolyfelhők zavarnak. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 20, 25 fokra melegszik a levegő.

A jövő hét elején is folytatódik a változékony időjárás, de a hét közepétől várhatóan néhány napra visszatér a nyár.