Hideg hajnal - hűvös nappal

Vágólapra másolva!
Vasárnap a hideg hajnalt kövatően az ország nyugati és északi részén időnként borongós, őszies időben lesz részünk. Máshol több órára kisüt a nap, igazán kellemes, mérsékelten meleg időt kölcsönözve. A természetes vizeink tovább hűltek, a naposabb vidékeken sincs strandidő. A jövő héten sem javul az időjárás. A nyár elvileg legmegbízhatóbban napos periódusában tovább tart a szokatlan változékonyság.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső területei felett egy magassági hidegcsepp helyezkedik el, mely kedvez a felhőképződésnek. Területén sokfelé fordul elő eső, zápor, néhol zivatar. A felhőzet mozgását felhőfilmjeinken is szemmel követhetik. Nyugat-Európában és Skandinávia nagy részén leszálló légmozgások okoznak napsütéses, csendes nyári időt. A Földközi-tenger középső medencéjében változékony, időnként zivataros az időjárás, ugyanakkor Spanyolországban és Görögországban kánikula uralkodik sok napsütéssel. Tartja magát a hőség a Fekete-tenger partvidékén is.


Részletes időjárás

Vasárnap a hideg hajnalt követően változóan felhős lesz az ég. A délkeleti és keleti megyékben számíthatunk több napsütésre. A Dunántúlon és északon az időnként erősen megnövekvő felhőzetből elszórtan eső, zápor alakulhat ki. Általában mérsékelt marad a szél. 21, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.


Számottevő fronthatás nincs. A naposabb déli és keleti megyékben kifejezetten jó közérzetet okoz a mérsékelten meleg, friss idő. Munkavégző képességünk, fizikai energiánk ebben az időben a legnagyobb. A borongósabb Kisalföldön lehangoltságot, levertséget okozhat a napfényhiány. Kora délután az ország legnagyobb részén nyáriasan öltözhetünk, csupán északnyugaton lehet szükség kora őszi öltözetre. Naplemente után azonban mindenütt gyorsan hűl a levegő, ismét hideg éjszakánk lesz. A természetes vizeink hőmérséklete tovább hűlt, csak a bátrabbak számára ajánlott a fürdőzés.

Hétfőn több órás napsütésre számíthatunk, délután elsősorban nyugaton növekszik meg a felhőzet és elszórtan zápor, zivatar várható. Megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 28 fok között alakul.

Kedden keleten több órára kisüt a nap, másutt többször erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan zápor várható. A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. 19, 25 fokig melegszik a levegő, keleten lesz melegebb.

A hét többi napján is folytatódik a változékony idő. A több-kevesebb napsütés mellett elszórtan fordul elő zápor, zivatar. Általában 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet.