Nyár helyett hatalmas esők, áradó vizek

Vágólapra másolva!
Tartósan nem lesz igazi nyár. Pénteken kiadós csapadékra van kilátás mindenekelőtt az ország keleti részén. Délelőtt Közép-Magyarországon is várható folyamatos eső. Néhány órára elsősorban a Dunántúlon, valamint eleinte északkeleten süthet ki a nap. Néhol zivatarok is zavarhatják a közlekedést. A Tisza vízgyűjtőjén egyes patakok, kisebb folyók vízszintje gyorsan emelkedik, az intenzív csapadék hatására egyes helyeken kritikus állapot is felléphet.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati partjainál anticiklon hatására száraz, jobbára napos az idő. Közép-Európában több középpontú ciklonrendszer örvénylik. Területén jelentős mennyiséget adó esők alakulnak ki. A felhősáv érinti az Adria vidékét is. A Kárpát-medencétől keletre, a Fekete-tenger partjainál a napsütésben a 40 fokot is megközelíti a hőmérséklet. Kellemes nyári idő uralkodik Skandinávia középső térségében.

A nagy területekre kiterjedő intenzív esőzésekben néhol egész havi csapadékmennyiség is lehullhat. A Tisza vízgyűjtőjén a kisebb árvízveszélyes vízfolyások gyorsan megduzzadhatnak, helyenként medrükből is kiléphetnek. Jobb erre időben számítani. A nagyobb folyókon gyors áradás nem fenyeget.

Részletes időjárás

Pénteken egy lassan mozgó frontzóna lesz hazánk felett, továbbra is jelentős lesz a különbség északnyugat és délkelet között. Délelőtt a középső és keleti országrészben számíthatunk ismétlődő esőre, záporra, néhol heves zivatarra. A Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, néhány órára kisüthet a nap, viszont megerősödik az északnyugati szél. A csapadéksáv a nap folyamán tovább húzódik kelet felé, ott helyenként hatalmas mennyiségű esőre van kilátás. A hőmérséklet csúcsértéke általában 20, 25 fok között alakul, de a Tiszántúlon ennél melegebb is lehet.

Kettős fronthatásra számíthatunk. Fokozott fáradékonyság, erőteljes hangulatváltozás jelentkezhet, ami különösen a közlekedésben lehet veszélyes. A mérsékeltebb felmelegedés kedvez a munkavégző képességnek, a reflexek javulhatnak. A közlekedésben változó útviszonyokra számíthatunk. Főként keleten lesznek esőtől nedves útszakaszok, sőt ott időnként intenzív csapadékba is kerülhetünk, a vízátfolyások helyenként komolyan akadályozhatják a forgalmat is. Esernyővel, esőkabáttal elsősorban a középső és keleti országrész lakói szerelkezzenek fel. Északon, de a Balatonnál is igencsak szeles és hűvös lesz az idő.

Szombaton főleg keleten és délen számíthatunk újabb esőre, záporra, néhol zivatarra, másutt a változóan felhős égből legfeljebb futó zápor alakulhat ki. Az élénk északnyugati szélben 22, 27 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a több-kevesebb napsütés mellett a megnövekvő felhőzetből elszórtan várható zápor, néhol zivatar. Megerősödik az északnyugati szél. 21, 26 fok között tetőzik a hőmérséklet.

A jövő hét elején folytatódik a változékony idő. A hét közepére a hőmérséklet megközelíti az átlagost, azaz valamivel 25 fok felett alakul, de tartósan napos, nyári idő egyelőre nem várható.

(ICI Interaktív Meteorológia)