Egy hét kánikula nélkül

Vágólapra másolva!
Szerdán változékony, a Dunántúlon hűvös időnk lesz. A néhány órás napsütés mellett sokfelé alakul ki újabb eső, zápor, néhol zivatar. Végre szervezetünk felfrissül, megpihenhet a hosszú forró napok után. A kánikula minimum egy hétig nem tér vissza, annak ellenére sem, hogy ez az időszak elvileg a legmegbízhatóbb a nyári idő szempontjából.
Vágólapra másolva!

Középpontjával a Balti-tenger felett ciklon örvénylik. Hatására Nyugat-Európában, Skandinávia déli részén és a Baltikumban változékony, csapadékos az idő. A kontinens keleti szélén ugyanakkor melegedés kezdődött, oda most tér vissza a nyár. A Földközi-tenger északi partjainál kissé frissült az idő, az Adrián sokfelé alakul ki zápor, zivatar. Ugyanakkor Görögországban a 35 fokot, Ibériában sokfelé a 40 fokot is átlépi a hőmérséklet.

Részletes időjárás

Szerdán változóan felhős lesz az ég. A néhány órás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és eleinte a Dél-Dunántúlon, majd a déli országrészben, estétől pedig keleten alakul ki tartósabb eső, zápor, néhol zivatar. Máshol napos és felhősebb időszakok váltakoznak elszórta záporokkal, zivatarokkal. Megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 29 fok között alakul, nyugaton lesz a hűvösebb.

Friss, kellemes hőmérsékletű időben lesz részünk. Szervezetünk a hosszú kánikulai időszakot követően végre felszabadul, felfrissül. Bár az időjárás élénkítő hatással van ránk, az előző hetekben felhalmozódott kialvatlanság most gyors álmossághoz vezethet. A közlekedésben változó útviszonyokra számíthatunk, elsősorban a Dunántúlon találkozhatunk esőtől nedves útszakaszokkal. A nyugati határszélen tavasziasan, máshol lengébben öltözhetünk, esőkabátra, esernyőre időnként szükségünk lesz.

Csütörtökön reggel sokfelé számíthatunk esőre, záporra. Később nyugat felől csökken a felhőzet, egyre többfelé süt ki a nap, míg keleten még előfordulhat csapadék. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. Általában 20, 29 fokra melegszik a levegő, keleten lesznek a nyári értékek.

Pénteken eleinte országszerte borongós, esős időnk lesz kiadós csapadékkal. Később nyugat felől felszakadozik a felhőzet, előbukkan a nap. Megélénkül az északkeleti szél. 20, 29 fok várható.

A pénteki esőzés az addigra már sokfelé telített talajra érkezik. Az Északi-középhegység területén a patakok, kisebb folyók kiléphetnek a medrükből.

A hét végén többórás napsütésre számíthatunk, de a növekvő gomolyfelhőzetből elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Általában 25 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

(ICI Interaktív Meteorológia)