Tetőzik a hőhullám, utána lehűlés

Vágólapra másolva!
Ma és holnap tetőzik a rendkívül hosszúra nyúlt és szinte példátlanul forró hőhullám. Ma töretlen lesz a kánikula, a szinte zavartalan napsütés mellett országszerte 30 fok felett alakul a hőmérséklet, csak elvétve lehet zivatar. Kedden éri el a hőmérséklet a csúcsértékét, ugyanakkor északnyugat felől már felhők érkeznek záporokkal, heves zivatarokkal. Ennek megfelelően 28 és 36 fok között tetőzik a hőmérséklet. A hét közepétől változékonyabbra fordul az idő.
Vágólapra másolva!

Ciklon örvénylik a Brit-szigetek közelében, hatására a kontinens nyugati és északnyugati tájain ismét változékonyra, sokfelé felhősre, csapadékosra fordult az időjárás. Közép-Európában egy köztes magasnyomás hatására több órára kisüt a nap és nyári meleg alakult ki. Európa északkeleti részén szintén ciklon miatt tartja magát a hideg idő. Dél-Európára az ilyenkor megszokott forró nyár a jellemző. Északnyugat-Európában hidegfront miatt csökkent a hőmérséklet, a legmagasabb értékek 25 fok alatt maradnak. A kontinens északkeleti részén továbbra sem éri el a hőmérséklet a 20 fokot. Európa középső és déli tájain folytatódik a kánikula, a legmagasabb hőmérsékletek elérik a 28-35 fokot, helyenként 35-38 fok közötti értékek is előfordulnak. Az Ibériai-félszigeten ismét kialakulnak 40 fokos délutáni hőmérsékletek.

Részletes időjárás

Hétfőn országszerte visszatér az igazi kánikula, 31, 35 fok felett között alakul a hőmérséklet. Az erős napsütést csak kevés felhő zavarhatja, északon fordulhat elő egy-egy zápor, zivatar. A gyenge légmozgás alig csökkenti hőérzetünket, este is meleg marad az idő.

Front nincs, de a hőség nagyon megterheli szervezetünket, a napon pedig fokozott a napszúrásveszély. Továbbra is nagyon fontos a sok folyadék, a közlekedésben pedig a fokozott figyelem. Feltétlenül vegyük tekintetbe, hogy a nagy melegben sokkal többet hibázunk, ugrásszerűen megnő a balesetveszély. Délben még mindig erős az UV sugárzás.

Kedden már kissé felemás lesz a helyzet. A hőhullám ekkor éri el a csúcsát, délkeleten napsütés és 35 fok feletti értékek várhatók. Ugyanakkor északon és főleg nyugaton többször erősen megnövekszik a felhőzet és záporok alakulnak ki. Délután délkeleten, kelet kivételével, másutt is a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből záporok, zivatarok várhatóak. Északnyugaton csak 28, míg délkeleten 36 fokig emelkednek a hőmérők.

Szerdán is erős lesz a megosztottság, változóan, időnként erősen felhős lesz az ég és elszórtan zápor, zivatar várható. Az élénk északnyugati szélben, északnyugaton 23, délkeleten 31 fok várható. Az érkező gyenge hidegfront megterheli a változásra érzékenyek szervezetét.

Csütörtökön és pénteken a gyakran erősen felhős égből kiadós záporok, zivatarok várhatóak. Mérsékelt északi szél és erős hőmérséklet kontraszt várható: 20 és 31 fok között alakul majd a hőmérséklet.

Némi javulás csak a hét végére várható.

(ICI Interaktív Meteorológia)