Felhőszakadás, jégeső és kánikula várható

Vágólapra másolva!
Szombaton egy legyengült hidegfront hatására a Dunántúlon, majd a főváros környezetében is előfordulnak záporok, heves zivatarok. Számítanunk kell felhőszakadás, jégeső kialakulására is, orkánszerű szelekkel. Keleten viszont afrikai hőségre készüljünk sok napsütéssel. Vasárnap a Dunántúlon lesz több napsütés, csak kis mértékű felfrissülés várható, majd tovább melegszik az idő. Hétfőn és kedden még melegebb lesz, csütörtöktől várhatóan véget ér a két és fél hetes folyamatos kánikula.
Vágólapra másolva!

Közép-Európában egy legyengült hidegfront hatására sokfelé alakul ki heves zápor, zivatar. Helyenként jelentős mennyiségű csapadék is lehullik rövid idő alatt. Ennek ellenére átlagos hőmérsékletek, a térség keleti felén pedig kánikula a jellemző. A Brit-szigeteket már egy következő hidegfront felhőzete érte el. A két front között derült, száraz az idő. A Földközi-tenger medencéjében igazi nyár honol, helyenként 35 fokig melegszik a levegő. A Kárpát-medencétől keletre is zavartalan a napsütés, kánikula uralkodik.

A jövő hét elején még kitart, sőt erősebb lesz a hőhullám, amit még elviselhetetlenebbé tesz a fokozódó fülledtség. Rekordok dőlhetnek ebben a szinte példátlan erejű hőhullámban. Időben készüljünk fel a szervezetünket érő extrém megterhelésre.

Az európai nagy hőségben a Földközi-tenger is igen magas hőmérsékleteket ért el. Észak-Európában viszont a hétvégére kell a kiskabát.

Részletes időjárás

Szombaton a keleti megyékben nagy hőségre számíthatunk. A sok napsütést inkább csak fátyolfelhők zavarják, legfeljebb délután lehet elvétve frissítő zápor, zivatar. Nyugaton és északon ezzel szemben a néhány órás napsütés mellett gyakran megnövekszik a felhőzet, és sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol heves zivatarra. A helyenkénti felhőszakadások, jégesők környezetében viharos szelek fújnak, orkánszerű széllökések is lehetnek. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 35 fok között alakul. Ismét kell a budai hétfői ítéletidőhöz hasonlókra számítani.

A keleti megyékben készüljünk az extrém hőségre. Mindig legyen megfelelő folyadék-utánpótlás, érdemes napközben többször tusolni. Különösen az idősekre és a kisgyermekekre kell odafigyelnünk. A Dunántúlon, később a főváros térségében kitörő heves zivatarok ismét komoly akadályokat állíthatnak a közlekedők elé. A viharok kitörésekor magas fák alatt, erdőben veszélyes a tartózkodás a villámveszély és a letörő ágak miatt. A zivataros szél kezdetekor a nyílászárókat érdemes becsukni. Természetes vizeink hőmérséklete 24-28 fok között alakul, a felhőzeti viszonyok miatt inkább keleten lesz strandidő, bár a léghőmérséklet máshol sem lesz alacsony.

Vasárnap eleinte még északon is később inkább csak keleten számíthatunk további esőre, záporra, néhol zivatarra. A nyugati megyékről délelőtt elvonul a felhőzet, kisüt a nap, majd később gomolyfelhők zavarják a napsütést. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul.

Hétfőn a kellemesen friss hajnalt követően szikrázó napsütés melegíti a levegőt. Felhő alig lesz az égen, legfeljebb a keleti határszélen alakul ki nyári zápor, zivatar. Időnként megélénkül az északnyugati szél. 31, 35 fokra melegszik a levegő.

Kedden lesz a nagy meleghullám csúcspontja, sok helyen alakul 35 fok felett a hőmérséklet, ami a fülledt időben rendkívül megterhelő lesz. Csak elszórtan számíthatunk nyugaton és északon frissítő zivatarokra.

Szerdán egy nyugatról érkező hidegfront vet véget a két és fél hetes folyamatos országos kánikulának. A lehűlés 5-10 fokos lesz, az erősebb nyugaton jelentkezik, a nappali hőmérsékletek az átlagos 25-31 fokos értékekre esnek vissza.

(ICI Interaktív Meteorológia)