Nagy viharok, kánikula - a hétvége időjárása

Vágólapra másolva!
Nem múlik a forróság! Egész hétvégén, így pénteken is kánikulára számíthatunk, sok napsütéssel, délelőtt fátyolfelhőkkel, később délnyugaton elvétve frissítő nyári záporral, zivatarral. Szombaton a Dunántúlon fülledtebb idő várható, ott heves viharok várhatóak, jégesőnek, felhőszakadásnak is komoly az esélye. Vasárnap a napsütés dominál. Egyre nagyobb terhelésnek van kitéve a szervezetünk. Legjobb a vízparton, természetes vizeink hőmérséklete tartósan 25-29 fokos.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európában egy legyengült hidegfront mentén fordul elő többfelé csapadék, helyenként heves zivatarok formájában. A csapadékmentes időszakokban így is 25-30 fokra melegszik a levegő. Skandináviában szórványosan esik az eső, a kontinens északkeleti határán hűvös, őszies az idő. Közép-Európában és a mediterrán térségben tombol a nyár.

Figyelem! Rendkívüli hőhullám várható!

A mostani kilátások szerint a jövő hét elején az eddiginél is erősebb hőhullám érkezik a már mostanáig is rendkívülinek számító jelenlegire. Rekordok dőlhetnek. Időben készüljünk fel a szervezetünket érő extrém megterhelésre.

Az európai nagy hőségben a Földközi-tenger is igen magas hőmérsékleteket ért el.

Észak-Európában viszont a hétvégére kell a kiskabát. Délen ugyanakkor halálos áldozatokat szed a hőség.

Miközben Dél-Európa súlyos vízhiánnyan küzd, ebben a térségben található kontinensünk esőgyára.

Részletes időjárás

Pénteken számottevő változás nem lesz időjárásunkban. A sok napsütést délelőtt jobbára csak fátyolfelhők zavarhatják. Később a délnyugati határszélen időnként gomolyfelhők növekednek, ott néhol nyári zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt marad a légmozgás. Kora délután 31, 35 fokra melegszik a levegő.

Lassan két hete tart megszakítások nélkül a kánikula. A lakások, házak felforrósodtak. A folyamatos alvástalanság egyre nagyobb kimerültséget okoz, munkavégzésünket hátráltatja, dekoncentrációhoz vezet. Különösen az időseket és a kisgyermekeket viseli meg a nagy hőség. Az állandó folyadék utánpótlásról gondoskodni kell, érdemes napközben többször tusolni. Növekvő reakcióidővel kell számolnunk a közlekedésben is, érdemes nagyobb követési távolságot tartani. Természetes vizeink hőmérséklete 25-29 fok között alakul. Ha tehetjük, menjünk a vízpartra, de délben még erős az UV sugárzás és könnyen napszúrást is kaphatunk.

Szombaton keleten sok lesz a napsütés. A nyugati megyékben a fülledt időben többször erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan számíthatunk záporra, helyenként heves zivatarra. Helyenként felhőszakadás is előfordulhat jégesővel. Általában mérsékelt lesz a szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 35 fok között alakul.

Vasárnap eleinte zápor, zivatar elszórtan kialakulhat, később több órára kisüt a nap. A Dunántúlon átmenetileg megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 35 fok között alakul.

Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség. Nagy területen haladja meg a hőmérséklet a 35 fokot. Szerdán két és fél hét kánikula után végre hidegfront várható záporokkal, zivatarokkal, a Dunántúlon közel tíz fokos lehűléssel.

Sokfelé kell locsolnunk a napokban, de helyenként a záporos csapadék kielégíti a növények vízszükségletét. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb és a legtakarékosabb. A reggeli szélcsendes, száraz időben érdemes a szükséges és aktuális permetezést elvégezni.

AKTUÁLIS rovatunkban friss hírekre hívjuk fel a figyelmet.

Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, hogy elkerülje az egyik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.