Igen komoly hőhullám közeledik - rekordok dőlhetnek

Vágólapra másolva!
A hét végén várhatóan újabb kemény hőhullám jön a mostanira. Szárazabb idővel folytatódik az immár másfél hete töretlen kánikula. Erős, égető nyári napsütésre számíthatunk. Délután időnként gomolyfelhők tűnnek fel az égen, de csak viszonylag kevés helyen alakul ki nyári zápor, zivatar. Egész hét folyamán tart a kánikula, a hét második felében 35 fokos hőmérsékletek is jellemzővé válnak, helyenként több is lehet. Egyre nagyobb megterhelést okoz mindannyiunknak a folyamatos kialvatlanság. Természetes vizeink hőmérséklete tartósan 24-27 fokos.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati partjait gyenge hidegfront éri el. A front vonulását felhőfilmünkön is nyomon követheti. Messze Észak- és Északkelet-Európában ciklon okoz hűvös, őszies időt. Máshol azonban továbbra is tombol a nyár. Az Alpokban, az Adria mentén és a Kárpát-medence környékén a kánikulát helyenként záporok, zivatarok frissítik, néhol viharok is kialakulnak. A legnagyobb hőség Spanyolországban és Franciaország déli területein van, a 40 fok sem ritka.

Figyelem! Komoly hőhullám várható!

A legújabb számítások szerint a hétvégén az eddiginél is erősebb hőhullám érkezik a jelenlegire. Rekordok dőlhetnek!

Részletes időjárás

Szerdán is kánikulában lesz részünk. A csendes hajnalt követően a többórás napsütésben rohamosan melegszik a levegő. Délután időnként gomolyfelhők jelennek meg az égen, egy-egy nyári zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt lesz az északkeleti szél. A hőmérséklet eléri a 31, 34 fokot.

Átmenetileg csökken a páratartalom, ami valamelyest könnyíti a kánikula elviselését. A folyamatos kialvatlanság ugyanis egyre nagyobb kimerülést okoz, növeli a dekoncentráltságot. A tompa reflexek különösen a közlekedésben okoznak gondokat, de általában romlik a munkavégző képességünk. Az állandó folyadék utánpótlásról gondoskodni kell, ez napi legalább 2 liter legyen, érdemes napközben többször tusolni. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között erős. A szikrázó napsütés zavaró lehet a közlekedésben is. A késő délután helyenként kialakuló zivatarok rövid ideig tartó nehézségeket okozhatnak. Természetes vizeink hőmérséklete 24-28 fok között alakul.

Csütörtökön folytatódik a hőség. A többórás napsütést időnként tornyosuló gomolyfelhők zavarják, és elszórtan alakul ki zápor, néhol heves zivatar. A szél általában mérsékelt marad, de zivatarok közelében rövid ideig viharos széllökések is kialakulhatnak. 32, 35 fokra melegszik a levegő.

Pénteken kevés felhőre, általában napsütésre számíthatunk. Csak elvétve, inkább a nyugati határszélen alakul ki délután frissítő zápor, zivatar. Mérsékelt marad a szél. 32, 36 fokra melegszik a levegő.

A hét végén forróságra van kilátás. Szombaton helyenként a 35 fokot is meghaladja a hőmérséklet. Szombat délután nyugaton, vasárnap inkább északon és keleten lehet frissítő záporokra, zivatarokra számítani.

Sokfelé kell locsolnunk a napokban, de helyenként a záporos csapadék kielégíti a növények vízszükségletét. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb és a legtakarékosabb! A reggeli szélcsendes, száraz időben érdemes a szükséges és aktuális permetezést elvégezni.