Forróság heves zivatarokkal

Vágólapra másolva!
Szombaton folytatódik a forró, kissé fülledt időjárás. A sok napsütést követően a tornyosuló gomolyfelhőkből néhol nyári zápor, zivatar alakul ki. A hőmérséklet eléri a 32, 36 fokot, amit a növekvő páratartalomban egyre nehezebb elviselni. Az embert próbáló kánikulában fontos a folyadék utánpótlásáról gondoskodni, lehetőség szerint naponta többször tusolni.
Vágólapra másolva!

A kontinens legnagyobb részén nyári idő uralkodik kis változékonysággal. A Brit-szigeteket egy legyengült hidegfront érte el, mely elszórtan okoz esőket, záporokat. Franciaországban helyenként heves nyári zivatarok váltják fel a napsütést. A Baltikumban is előfordulnak nagyobb csapadékgócok zivatarokkal. Hűvös idő csupán messze északkeleten fordul elő, máshol átlagos, vagy átlag feletti hőmérsékletek a jellemzők. Az egész mediterrán térségben zavartalan a kánikula.

Hőségriadók nagyvárosainkban és országszerte

Az idei nyár harmadik hőhulláma az eddigi legerősebb. A 35 fokot is meghaladó tartós forróságban, főleg a nagyvárosokban a hőségriadó legmagasabb fokozatának feltételei is sorra teljesülnek. Rendkívüli megterhelés éri szervezetünket, minden módon meneküljünk a napsütés és a hőség elől, ami akár életveszélyes is lehet.

Szombaton továbbra is forró marad időjárásunk. A sok napsütés mellett elsősorban a délutáni órákban jelennek meg tornyosuló gomolyfelhők az égen. Elszórtan nyári zápor, zivatar frissíti a nagy meleget. A légmozgás általában mérsékelt marad, de zivatarok környezetében erős széllökésekre számíthatunk. A hőmérséklet csúcsértéke 32, 36 fok között alakul.

Már a hajnal is egyre kevésbé friss, a páratartalom pedig tovább emelkedik. Ennek hatására rosszabbul viseljük a hőséget, az izzadtság lassabban párolog el rólunk. Munkavégző- és teljesítőképességünk csökkent, a reflexek tompultak. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között általában erős, fejünket is védjük a túl sok napsugártól. A gomolyfelhők növekedése és a helyi zivatarok okozta erősebb átkeveredésnek, valamint a hétvégi kisebb gépjárművorgalomnak köszönhetően a héten egyre erőteljesebbé váló fotokémiai szmogképződés csökken. A közlekedésben az erős napsütés okozhat gondokat, záporral csak kis valószínűséggel találkozhatunk, ott azonban hirtelen erős széllökések is előfordulhatnak. Természetes vizeink hőmérséklete 23-27 fok között alakul.

Vasárnap a többórás napsütés mellett időnként gomolyfelhők növekednek, és elsősorban a nyugati megyékben alakul ki nyári zápor, zivatar. A Dunántúlon kissé megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében átmeneti viharos széllökés fordulhat elő. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 35 fok között alakul.

Hétfőn a többórás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és elszórtan számíthatunk záporra, néhol heves zivatarra. Kissé megélénkül az északias szél, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések alakulnak ki. 29, 33 fokra melegszik a levegő.

Csütörtökig marad a kánikula. A sok napsütést elsősorban délután frissítik az elszórtan kialakuló záporok, zivatarok.

Sokat kell locsolnunk a következő napokban, csak egy-két szerencsés hely kap a délutánonknt kialakuló rövid égi áldásból. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb és a legtakarékosabb!

ICI Interaktív Meteorológia