Tartós lesz a rendkívüli hőhullám

Vágólapra másolva!
Újabb területeken várhatók hőségriadók, szerte Európában hasonló az idő. Pénteken kissé fülledtebbé, nehezebben elviselhetőbbé válik az idő. Az erős nyári napsütést követően gomolyfelhők jelennek meg az égen, bár néhol frissítő zápor, zivatar sem kizárt. Helyenként 35 fokot is elér a csúcshőmérséklet. A növekvő páratartalom tovább fokozza a hőség érzetünket, egyre kényelmetlenebbé, fárasztóbbá válik a nagy meleg. A jövő héten is tart a kánikula, egyelőre nincs híre jelentős hidegfrontnak.
Vágólapra másolva!

Európa legnagyobb részén igazi nyári idő honol. A markáns időjárási frontok is elkerülnek minket. Nyugat-Európában és Skandinávia déli részén a sok napsütést követően elszórtan délutáni záporok, zivatarok alakulnak ki. Igazán hűvös idővel csak messze, a kontinens északkeleti határvidékén találkozhatunk. Az egész mediterrán térségben forró nyári időjárás a jellemző zavartalan napsütéssel.

Az idei nyár harmadik hőhulláma az eddigi legerősebb. A 35 fokot is meghaladó tartós forróságban, főleg a nagyvárosokban a hőségriadó legmagasabb fokozatának feltételei is sorra teljesülnek. Részletek itt olvashatók. Rendkívüli megterhelés éri szervezetünket, minden módon meneküljünk a napsütés és a hőség elől, ami akár életveszélyes is lehet.

Pénteken délelőtt szikrázó napsütésre számíthatunk, rohamosan emelkedik a hőmérséklet. A nap második felében helyenként gomolyfelhők növekednek, elvétve van esély rövid nyári zápor, zivatar kialakulására. Kissé megélénkül a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 35 fok között alakul.

Már a hajnal is kevésbé lesz friss mint az előző napokban, a páratartalom pedig kissé emelkedik. Ennek hatására rosszabbul viseljük a hőséget, az izzadtság lassabban párolog el rólunk, nem tudja hatékonyan kifejteni hűtő hatását. Munkavégző- és teljesítőképességünk csökken, fáradékonyság, álmosság jelentkezhet. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra általában nagyon erős, fejünket is védjük a túl sok napsugártól. A közlekedésben az erős napsütés okozhat gondokat. A vakító fény vagy a reggel és naplemente előtt szembe sütő nap rontja a látást, a forróságban fokozottan figyelmetlenek leszünk. Vigyázunk, a múlt hét végén is rekurd számú súlyos baleset történt! Természetes vizeink hőmérséklete 23-27 fok között alakul.

Szombaton a sok napsütést követően gomolyfelhők tornyosulnak, de csak elszórtan alakul ki frissítő zápor, zivatar. A Dunántúlon kissé megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős széllökések is előfordulnak. Ismét 31, 35 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a többórás napsütés mellett időnként gomolyfelhők növekednek, és elszórtan alakul ki nyári zápor, zivatar. Zivatarok környezetében átmeneti erős széllökés is előfordulhat. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 34 fok között alakul.

A jövő hét elején tovább folytatódik a rendkívüli hőhullám, fülledt nyári időnk lesz sok napsütéssel, délutánonként elszórtan frissítő záporokkal, zivatarokkal.

Sokat kell locsolnunk a következő napokban, csak egy-két szerencsés hely kap a délutánonknt kialakuló rövid égi áldásból. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb és a legtakarékosabb!

(ICI Interaktív Meteorológia)