Tovább fokozódik az elviselhetetlen forróság

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódik, sőt fokozódik a rendkívüli hőség. A zavartalan napsütésben gyorsan melegszik a levegő. A hőmérséklet helyenként eléri a forróság határát jelentő 35 fokot. Néhol gomolyfelhők jelennek meg délután az égen. 13 óra körül erős lesz az UV-sugárzás, érdemes akár öltözetünkkel is védekezni a túl sok napsugártól. Természetes vizeink tovább melegednek. Egész héten át tart és még tovább erősödik a megterhelő kánikula, bár péntektől néhol zivatarok frissítik a nagy meleget.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk északkeleti vidékén markáns ciklon okoz változékony, hűvös időt. Nyugat-Európát egy legyengült frontzóna érte el. A továbbra is nyári időben sokfelé fordul elő zápor, helyenként heves zivatar. A növekvő majd feloszló zivatargócok felhőfilmjeinken is jól láthatók. Közép-Európa fölé egyelőre száraz, forró légtömegek haladnak, tovább fokozódik a kánikula. A mediterrán térségben is igazi nyári hőség uralkodik.


Hőségriadó küszöbén

Az idei nyár harmadik hőhulláma az eddigi legerősebbnek lesz. A 35 fokot is meghaladó tartós forróságban, főleg a nagyvárosokban a hőségriadó feltételei is várhatóan kialakulnak. Rendkívüli megterhelés éri szervezetünket, minden módon meneküljünk a napsütés és a hőség elől.


Részletes időjárás

Csütörtökön igazi afrikai hőségben lesz részünk. A kellemes hajnalt követően zavartalan napsütés melegíti a levegőt. Délután néhol gomolyfelhő is megjelenik az égen, de általában felhőtlen marad az ég. A mérsékelt szélben 31, 35 fokra melegszik a levegő.

Hajnalban érdemes jól kiszellőztetni a lakást, házat, napközben pedig a bezárás, lesötétítés az ajánlott a kellemes hőmérséklet megőrzésére. A forróság fárasztó szervezetünk számára, de a még mindig meglehetősen száraz levegőn jobban viseljük a nagy meleget. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között erős, fejünket is védjük a túl sok napsugártól. A közlekedésben az erős napsütés okozhat gondokat. A vakító fény vagy a reggel és naplemente előtt szembe sütő nap rontja a látást. Természetes vizeink hőmérséklete 22-27 fok között alakul.

Pénteken délelőtt szikrázó napsütésre számíthatunk, rohamosan emelkedik a hőmérséklet. A nap második felében helyenként gomolyfelhők növekednek, elvétve van esély rövid nyári zápor, zivatar kialakulására. Kissé megélénkül a szél. A hőmérséklet csúcsértéke 31, 35 fok között alakul.

Szombaton a sok napsütést követően gomolyfelhők tornyosulnak, és elszórtan alakul ki frissítő zápor, zivatar. A Dunántúlon kissé megélénkül az északi szél, zivatarok környezetében átmenetileg erős széllökések is előfordulnak. 31, 35 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap a többórás napsütés mellett időnként gomolyfelhők növekednek, és elszórtan alakul ki nyári zápor, zivatar. Zivatarok környezetében átmeneti erős széllökés is előfordulhat. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 34 fok között alakul.

A jövő hét elején fülledt nyári időnk lesz sok napsütéssel, délutánonként elszórtan frissítő záporokkal, zivatarokkal.