Afrikából érkezik a rendkívüli forróság

Vágólapra másolva!
Szerdán beindul az idei nyár legerősebb hőhulláma. Felhő sem lesz az égen, az erős napsütésben gyorsan forrósodik a levegő. Országszerte 30 fok felett tetőzik a hőmérséklet. A derült ég alatt 13 óra körül erős lesz az UV-sugárzás, érdemes akár öltözetünkkel is védekezni a túl sok napsugártól. Természetes vizeink tovább melegednek. Egész héten tart, sőt erősödik a kánikula, péntektől megjelenik a fülledtség és a délutáni zivatarok.
Vágólapra másolva!

Északkelet-Európában ciklonok okoznak hűvös, változékony időt. A kontinens többi vidékén igazi nyári idő alakult ki. Nyugat-Európa partjait egy gyenge hidegfront szakadozott felhősávja éri el. A front mentén heves zivatarok alakulnak ki. Az afrikai hőség egyre inkább ráhúzódik a kontinens középső vidékére, ahol a leszálló légmozgások felhőt sem engednek kialakulni az égen.

Az eddigi legerősebb hőhullám

Az idei nyár eddig sem szűkölködött kánikulai időszakokban, de a mostani erős hőhullámban a legmagasabb hőmérsékletek várhatók. Csütörtöktől hétfőig sokfelé eléri, néhol meghaladja a hőmérséklet a 35 fokot.

Szerdán már országosan kánikulában lesz részünk. A friss, kellemes hajnalt követően általában felhőtlen égre, zavartalan napsütésre számíthatunk, gyorsan melegszik a levegő. A légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 30, 34 fokot.

A sivatagi száraz levegőnek köszönhetően még mindig kellemes hajnalon érdemes jól kiszellőztetni a lakást, napközben pedig a bezárás, besötétítés az ajánlott a kellemes hőmérséklet megőrzésére. A kánikula fárasztó szervezetünk számára, de az alacsony páratartalom miatt jobban viseljük a nagy meleget. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között erős, fejünket is védjük a túl sok napsugártól. A közlekedésben az erős napsütés és a forró autók okozhatnak gondokat. A vakító fény vagy a reggel és naplemente előtt szembe sütő nap rontja a látást. A nagy melegben ugrásszarűen romlanak a reflexeink! Vizeink hőmérséklete a néhány napos szünet után ismét sokfelé eléri a 25 fokot.

Csütörtökön afrikai hőségben lesz részünk. A kellemes hajnalt követően zavartalan napsütés melegíti a levegőt. Délután néhol gomolyfelhő is megjelenik az égen, de általában felhőtlen marad az ég. A mérsékelt szélben 31, 35 fokra melegszik a levegő.

Pénteken kissé fülledtebbé válik az idő. A sok napsütést követően délután gomolyfelhők képződnek, néhol nyári zápor, zivatar kialakulhat. Általában mérsékelt lesz a szél. Kora délután 32, 36 fok várható.

A hét végén helyenként délutáni záporok, zivatarok kitörésére is van esély, párás, fülledt, meleg időnk lesz. Hétfőn érkezik egy gyenge hidegfront, ami keddre néhány fokkal visszaveszi a felmelegedést.

Sokat kell locsolnunk a következő napokban. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb és a legtakarékosabb!

Továbbra is magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, hogy elkerülje az egyik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

(ICI Interaktív Meteorológia)