Meleg kedd után kánikulát hoz a hőhullám

Vágólapra másolva!
Kedden a hűvös hajnalt követően szép nyári idő várható. Az erős napsütésben gyorsan melegszik a levegő, általában 26, 29 fokra számíthatunk. Természetes vizeink hőmérséklete újra emelkedésnek indul. 13 óra körül továbbra is erős az UV-sugárzás. A következő napokban hőhullám kezdődik, ismét kánikulára számíthatunk. Péntektől a hőség mellett megjelennek a helyi zivatarok.
Vágólapra másolva!

Skandinávia északi részén hűvös az idő, másutt igazi nyárral találkozhatunk. Különösen Nyugat-Európában tombol a hőség, még a Brit-szigeteken is 30 fok fölé melegszik a levegő a zavartalan napsütésben. Ibéria nyugati területén egy hidegfronti felhőzet okoz frissítő esőket, máshol alig találkozunk felhőzettel a kontinensen. Inkább a kontinens peremvidékein található komolyabb felhőzet.

Kedden a hűvös hajnalt követően nyári időben lesz részünk. A sok napsütést csak fátyolfelhők zavarhatják. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. Kora délután 26, 29 fokra melegszik a levegő.

A helyenként a 20 fokot is elérő napi hőingás megterhelő lehet szervezetünk számára. A száraz, meleg levegő jó hatással van közérzetünkre. A lakásokat, házakat hajnalban érdemes jól kiszellőztetni, hogy napközben is tároljuk a hűvöset. Az UV-sugárzás 12 és 14 óra között erős, legyünk erre tekintettel. A közlekedésben az erős napsütés okozhat gondokat, vakító fény vagy a reggel és naplemente előtt szembe sütő nap rontja a látást. Vizeink hőmérséklete a néhány napos hűlés után ismét emelkedik, a fázósabbak is fürödhetnek.

Szerdán beerősít a nyár, ismét kánikulai hőmérsékletekre kell készülnünk. Általában zavartalan, erős napsütésre számíthatunk, felhőt alig láthatunk az égen. Mérsékelt lesz az északi, északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 33 fok között alakul. Komoly terhelést jelent mindannyiunknak az újabb hőhullám, készüljünk rá idejében!

Csütörtökön folytatódik a kánikula sok napsütéssel. A mérsékelt északkeleti szélben 28, 33 fokra melegszik a levegő.

Péntektől fülledtebbé válik az idő, a sok napsütés mellett főként délutánonként elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. A hét végén kisebb viharok kitörésére is van lehetőség.

A gyep és a kapásnövények helyenként locsolásra szorulnak. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb!

Sokfelé magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

ICI Interaktív Meteorológia