Vasárnapra 10 fok lehűlés

Vágólapra másolva!
Péntek az utolsó kánikulai nap a héten. Délelőtt zavartalan napsütésre van kilátás. Később északon jelennek meg felhők az égen, és elszórtan zápor, zivatar alakul ki. Az élénk szélben 29, 33 fok között tetőzik a hőmérséklet. Este gyenge hidegfront éri el hazánkat, mely a hétvégére hűvösebb levegőt hoz. Szombaton igazi kirándulóidőben lesz részünk, vasárnap északkeleten hűvös, esős idő várható.
Vágólapra másolva!

Hűvös idővel csupán Skandináviában találkozhatunk. Nyugat-Európában anticiklon okoz csendes, napos nyári időt. A kontinens nagy részén kánikulai meleg uralkodik, de sokfelé alakulnak ki délutáni heves záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadás. Európa keleti határán még mindig a sarkkörig húzódik a hőség. Spanyolországban egy-két napra felfrissült az idő, de még így is sokfelé meghaladja a hőmérséklet a 35 fokot.

Pénteken délelőtt alig lesz felhő az égen, általában zavartalan napsütés melegíti a levegőt. Délután északon időnként megnövekszik a felhőzet, és elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. Estétől az ország más részén is számíthatunk átmeneti felhősödésre, elszórtan zivatarokra. Megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északkeleti, északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 33 fok között alakul.

Délelőtt átmenetileg szárazabb levegő érkezik. Az izzadtság gyors párolgását az alacsonyabbb páratartalom mellett az élénkülő szél is segíti, így jobban elviseljük a hőséget. Estére ér el bennünket egy gyenge hidegfront, a frontra érzékenyek számítsanak rá! Dél körül erős lesz az UV-sugárzás. A közlekedőket eleinte az erős napsütés zavarhatja, délutántól főként északon zivatarok környezetében erős széllökések lesznek zavarók. Természetes vizeink hőmérséklete 22-27 fok, a hét végén néhány fokkal csökkennek.

A másodfokú hőségriadó péntekig van elrendelve, tekintettel a hétvégén bekövetkező lehűlésre.

Szombaton hűvösebb, száraz levegő érkezik. A déli megyékben hajnalban még előfordulhat zápor, később országszerte többórás napsütésre számíthatunk, melyet csak átmenetileg zavarhat gomolyfelhő. A Dunántúlon megerősödik az északi, a Tiszántúlon viharossá fokozódik az északkeleti szél. 23, 27 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap északkeleten erősen megnövekszik a felhőzet, ismétlődő eső, zápor, helyenként zivatar várható. Máshol változóan felhős, a Dunántúl déli részén túlnyomórész napos időben lesz részünk. Sokfelé megerősödik az északi, északnyugati szél. Kora délután 19, 24 fok várható, északkeleten lesz hűvösebb.

A jövő hét első felében fokozatosan melegszik az idő. A sok napsütés mellett elszórtan délutáni záporok kialakulhatnak.

A gyep és a kapásnövények helyenként locsolásra szorulnak. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb!

Sokfelé magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

(ICI Interaktív Meteorológia)