Péntekig kánikula, hétvégén felfrissülés

Vágólapra másolva!
Szerdán folytatódik a hőség. Délelőtt zavartalan napsütés melegíti a levegőt. Később gomolyfelhők jelennek meg az égen, és elszórtan rövid nyári zápor, zivatar fordulhat elő. Fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás. Az UV-sugárzás dél körül meglehetősen magas. Péntekig tart a nagy hőség, a hétvégén néhány fokkal felfrissül időjárásunk.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk távoli északnyugati részén kissé hűvös, változékony időt okoznak az ott vonuló frontok. Európa többi területén - bár helyenként kisebb enyhülés elkezdődött - tartja magát a nyár. Az Alpok és Kárpátok térségében valamint a Balkánon helyenként heves délutáni zivatarok alakulnak ki. Európa északkeleti határán a tundra vidéken rendkívüli kánikula honol. Ibériában csak kissé enyhült az afrikai hőség.

Szerdán délelőtt általában zavartalan napsütésre számíthatunk, gyorsan melegszik a levegő. Délután gomolyfelhők képződnek, és helyenként nyári zápor, zivatar alakul ki. Megélénkül a keleti, északkeleti szél, zivatarok környezetében átmeneti erős széllökések is előfordulhatnak. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 33 fok között alakul.

11 és 15 óra között magas az UV-sugárzás, fontos a szükséges védekezéseket megtenni. Néhol zivatarok alakulnak ki, melyek után átmenetileg a száz százalékot is elérheti a páratartalom, így olyankor nemhogy nem frissít a zápor, hanem kifejezetten álmosító, fárasztó hatással van ránk. A közlekedésben általában az erős napsütés lesz zavaró, néhol azonban átmenetileg záporoktól nedves útszakaszokra, rövid ideig tartó erős széllökésekre készülhetünk. Állóvizeink hőmérséklete 24-26 fok, a folyóvizek 22-24 fokosak.

Csütörtökön trópusi jellegű időnk lesz. A sok napsütést követően gomolyfelhők tornyosulnak, és északkeleten gyakran, máshol elszórtan számíthatunk záporra, néhol heves zivatarra. Általában élénk lesz az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében rövid ideig viharos széllökések is felléphetnek. Kora délután 29, 32 fok várható.

Pénteken még folytatódik a kánikula. A sok napsütés mellett inkább csak északon alakul ki nyári zápor, zivatar. Élénk, erős lesz a keleti, északkeleti szél. 30, 33 fokra számíthatunk.

A hét végén néhány fokkal felfrissül az időjárás, átmenetileg megszűnik a kánikula. A többórás napsütés mellett főleg délutánonként lesznek gomolyfelhők. Eleinte erős lesz a szél.

A gyep és a kapásnövények általában locsolásra szorulnak, csak kevés szerencsés helyen esik olyan zápor, mely kielégíti a vízigényt. A napfelkelte körüli locsolás a leghatékonyabb!

Sokfelé magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

(ICI Interaktív Meteorológia)