Már csak 2 nap kánikula

Vágólapra másolva!
Csütörtökön fülledt kánikulai időben lesz részünk. A sok napsütés mellett főként délután tornyosulnak gomolyfelhők, és néhol nyári zápor, zivatar alakul ki. A harminc fok körüli meleget a növekvő páratartalom miatt nehezen viseljük. Már csak szombatig kell várni a felfrissülésre. A hétvégén érkező hűvösebb, száraz levegő több fokkal felfrissíti az időt, kirándulni is érdemes a hét végén.
Vágólapra másolva!

Skandináviában hűvös, őszies időjárás alakult ki. A kontinens legnagyobb részén nyári idő uralkodik. A napsütés mellett délutánonként az Alpok, a Kárpátok és a Balkán térségében elszórtan heves záporok, zivatarok alakulnak ki. A kontinens északkeleti határvidékén még a sarkkör közelében is előfordul 30 fokos meleg. Ibériában kissé enyhül a rendkívüli hőség.

Csütörtökön fülledtebbé válik az idő. A sok napsütés mellett főként délután tornyosulnak gomolyfelhők, és elszórtan alakul ki nyári zápor, zivatar. Általában élénk lesz az északkeleti, északi szél, de zivatarok környezetében rövid ideig viharos széllökések is felléphetnek. Kora délután 28, 32 fok várható.

Az ismét fülledtebbé váló levegő növeli hőérzetünket, nehezebben viseljük a kánikulát. Zivatarok után rövid ideig 100 százalékossá válik a relatív páratartalom, ezért a kisebb záporok nem frissítenek, hanem inkább a fülledtség érzését növelik. Főként dél körül érhet el az UV-sugárzás magas értékeket. A közlekedők általában jó útviszonyokra számíthatnak, de zivatarok környezetében erős széllökés jelentkezhet rövid, intenzív csapadékkal. Természetes vizeink hőmérséklete 22-26 fokosak.

Pénteken még kánikulában lesz részünk. Délutánig általában zavartalan napsütés hevíti a levegőt. Késő délután főként északon növekszik meg átmenetileg a felhőzet, és elszórtan zápor, zivatar alakul ki. Megélénkül, a Dunántúlon megerősödik a keleti, északkeleti szél. A hőmérséklet csúcsértéke 30, 33 fok között alakul.

Pénteken még folytatódik a kánikula. A sok napsütés mellett inkább csak északon alakul ki nyári zápor, zivatar. Élénk, erős lesz a keleti, északkeleti szél. 30, 33 fokra számíthatunk.

Szombaton hűvösebb, száraz levegő érkezik. A déli megyékben eleinte még előfordulhat zápor, zivatar, máshol a sok napsütést csak gomolyfelhők zavarják. Sokfelé megerősödik, időnként viharossá fokozódik az északias szél. 23, 27 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütést legfeljebb kevés gomolyfelhő zavarja, csupán északkeleten fordulhat elő rövid zápor. Időnként megerősödik az északias szél. Kora délután 21, 26 fokra melegszik a levegő, amolyan kirándulóidő várható.

A jövő hét elején mérsékelten meleg, kissé változékony időben lesz részünk.