Kánikula, délután helyi zivatarok

Vágólapra másolva!
Kedden forró, eleinte zavartalanul napos időnk lesz. Délután a gomolyfelhőkből elszórtan frissítő zápor, zivatar kialakulhat, de csak kevés helyen lesz jellemző. Tovább szárad a levegő, így jobban elviseljük a nagy meleget. Az UV-sugárzás delelés körül erős, fontos a megfelelő védekezés. Természetes vizeink kellemes, 23-26 fokos hőmérséklettel bírnak. A hét végén felfrissülés várható, több fokkal visszaesik a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A Brit-szigeteken és Skandinávia nyugati részén hűvös az idő. A hidegfront felhőzete a Benelux-államokat is elérte, ott azonban lelassult. A kontinens összes többi táján - beleértve az északkeleti, sarkkör közeli vidéket is - nyári idő uralkodik. Közép-Európában, az Adria vidékén és Görögországban délutánonként nyári záporok, zivatarok fordulnak elő. Spanyolországban továbbra is sokfelé meghaladja a hőmérséklet a 40 fokot, de kedd délutántól Ibéria északi részén heves zivatarok törnek ki.

Kedden tovább fokozódik a nyár. A délelőtti zavartalan, erős napsütésben gyorsan forrósodik a levegő. Délután az átmenetileg megjelenő gomolyfelhőkből elszórtan lehet frissítő zápor, zivatar, de az a kevés intenzív csapadékkal járhat. Általában mérsékelt lesz az északi, északkeleti szél. Kora délután 30, 33 fok várható.

Továbbra is kissé szárad a levegő, csökken a fülledtség, a forróságot jobban elviseljük. Egy-két helyen azonban kedden sem lehet kizárni a zivatarokat. A zivatarok kitörése nem váratlan, hiszen a tornyosuló, karfiol formájú gomolyfelhők előrejelzik a viharokat. A közlekedésben általában az erős napsütés lesz zavaró, néhol azonban átmenetileg záporoktól nedves útszakaszokra, rövid ideig tartó erős széllökésekre készülhetünk. Állóvizeink hőmérséklete 24-26 fok, a folyóvizek 22-24 fokosak.

Szerdán ismét fülledtebbé válik az idő. Délelőtt zavartalan napsütésre számíthatunk. Később a tornyosuló gomolyfelhőkből először északon, később máshol is kialakulhat elszórtan nyári zápor, zivatar. Megélénkül az északi, északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 33 fok között alakul.

Csütörtökön is marad a trópusi idő délutáni zivatarokkal. Péntek délután egy hidegfront ér el bennünket, mely a hétvégére több fokos lehűlést hoz.

Sokfelé magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.

(ICI Interaktív Meteorológia)