Tartós lesz a nyár

Vágólapra másolva!
Ismét ránk köszöntött az igazi, tartós nyári idő! A meleg, sőt a kánikula kitart egész hétvégén, majd a jövő héten is folytatódik. Ma helyenként már a 30 fokot is eléri a hőmérséklet. A zavartalan délelőtti napsütést követően időnként gomolyfelhők jelennek meg az égen. Továbbra is magas dél körül az UV-sugárzás, védekezzünk a tűző nap ellen. Pénteken és a hétvégén a kánikulában délután főként nyugaton alakulnak ki frissítő zivatarok, ami jellemző marad a jövő héten is.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európában egy lelassult hidegfront hatására sokfelé alakul ki heves zápor, zivatar, mely átmenetileg lehűti az egyébként átlagos hőmérsékletű térséget. A növekvő majd feloszló zivatargócok felhőzete felhőfilmünkön is megtekinthető. Európa többi vidékén a napsütés dominál, a hőmérsékletek az ilyenkor megszokott körül alakulnak. A Földközi-tenger középső medencéjében időnként felhők jelennek meg, néhol zivatar alakul ki, míg Görögországba a hét eleji lehűlés után visszatért a nyár. Jelenleg Spanyolország a kontinens legmelegebb területe, ahol nem ritka a 35 fokos hőség.

Csütörtökön a még mindig friss hajnalt követően eleinte zavartalan, erős napsütés melegíti a levegőt. Délután időnként gomolyfelhők jelennek meg az égen, az északkeleti és nyugati határszélen frissítő zápor, zivatar is kialakulhat. Kissé megélénkül a délkeleti, déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 27, 30 fok között alakul.

A kellemesen hűs hajnalon érdemes jól kiszellőztetni a lakást, mert napközben már nagyon meleg lesz odakint. Fontos a folyadék utánpótlásáról gondoskodni. Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között erős. A nyári öltözetünk megválasztásánál érdemes ügyelni arra, hogy a fejünket is védjük a káros sugaraktól. A napolajak használata nem mindig vezet célra. A közlekedésben is az erős napsugárzás lesz zavaró, különösen reggel és közvetlenül naplemente előtt. A természetes vizeink hőmérséklete a fázósabbak számára is megfelelő a fürdőzésre, de felhevült testtel semmiképpen ne ugorjunk a vízbe!

Pénteken kissé fülledtebb nyári időben lesz részünk. Délelőtt az ország délnyugati vidékén változóan felhős, máshol derült lesz az ég, gyorsan melegszik a levegő. Délután gomolyfelhők jelennek meg az égen, de csak az északkeleti határszélen és a Dunántúlon alakulhat ki néhol frissítő zápor, zivatar. Megélénkül a délkeleti-déli szél. A hőmérséklet csúcsértéke 28, 31 fok között alakul.

Szombaton a többórás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és elszórtan számíthatunk frissítő záporra, zivatarra. Általában mérsékelt lesz a keleties szél, csak zivatarok környezetében fordul elő átmeneti szélerősödés. Kora délután 28, 31 fok várható. Vasárnap sok napsütésre számíthatunk, legfeljebb északon fordulhat elő rövid nyári zápor, zivatar. A hőmérséklet délután eléri a 29, 32 fokot.

A jövő hét közepéig nagy valószínűséggel kitart a kánikula.

Ismét igen magas UV-sugárzási értékek várhatók hazánkban. Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, tájékozódni arról, mire kell vigyázni a naptejek használatakor, hogyan kell öltözködni napsütésben. S mindezt azért, hogy elkerülje az egyik legrosszabb indulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását.