Visszatér az igazi nyár

Vágólapra másolva!
Nagyon vártuk ezt a hétvégi lehűlést, ami ugyan elrontotta sokak hétvégi strandolását, de nagyon kellett már mindenkinek a megkönnyebbülés a nagy hőhullám után. A délen még vasárnap is kitartó esők, helyenkénti viharok hétfőn fokozatosan megszűnnek, keddtől pedig újra itt az igazi nyár, a hét második felében már kánikulára is számíthatunk. Hétfőn még inkább kiránduljunk, keddtől strandolhatunk.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence déli részén, a Balkánon egy gyengülő magassági hidegörvény okoz felhős, csapadékos, hűvös időjárást. A kontinens északi és nyugati tájain magasnyomás miatt sok a napsütés, és meleg, nyári idő alakult ki. A Brit-szigeteket egy frontzóna közelíti meg. Dél-Európában tartja magát a napsütéses kánikula. Az Ibériai-félsziget keleti részén 35 fok fölötti értékeket mutatnak a hőmérők a délutáni órákban. Magassági hidegörvény miatt a Kárpát-medencében és a Balkánon az átlagos értékek alá csökkent a hőmérséklet. A Kárpát-medence déli, délnyugati része felett még többször felhős az ég, de északon, északkeleten már sokat süt a nap.

Hétfőn délelőtt északon, északkeleten a csökkenő felhőzet mellett már kisüt a nap, délen, délnyugaton elszórtan még eső, zápor várható. Délután már csak délnyugaton lehet kisebb eső, zápor, másutt a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap. A mérsékelt keleti szélben 23, 27 fok várható, ami egy-két fokkal elmarad a sokévi átlagtól.

A frontmentes, kellemes időben szervezetünk regenerálódik. Végre egy csendes, nyugodt napunk lesz, megszűnnek a viharok és az erőteljes változások, egyre többet süt a nap. Az idő ma még inkább a kiránduláshoz, mint a strandoláshoz kedvező, vizeink hőmérséklete is több fokot visszaesett, de még meghaladja a határnak számító 20 fokot. Délen még délután is szükség lehet az esernyőre.

Kedden már országosan javul a helyzet és visszatér az igazi nyár. Sok lesz a napsütés, kellemes hőmérsékletű időre számíthatunk. A frontmentes időben élettanilag igen kedvező 25, 28 fokban lesz részünk. Ekkor a kirándulások mellé már jöhetnek a vízparti programok is, vizeink gyorsan melegszenek.

Szerdán hasonlóan szép időre van kilátás, a hőmérséklet tovább emelkedik, 26, 29 fok körül alakul.

Csütörtöktől helyenként már kánikula várható, a hőmérséklet eléri, majd a hétvégi napokon meghaladja a 30 fokot. Igazi nyári strandidőnek örvendezhetünk.