Felfrissülést hoznak az újabb nagy viharok

Vágólapra másolva!
Újabb zivatarok, felhőszakadások kíséretében érkezik meg pénteken a felfrissülés. Délelőtt országszerte számíthatunk zivatarokra, később az intenzív csapadék áthelyeződik a keleti határszélre, míg nyugaton előbukkan a nap. Szervezetünk végre felszabadul, energikusabbak lehetünk, de az erőteljes változás átmenetileg nagyon megterheli szervezetünket.
Vágólapra másolva!

Nyugat-Európában igazán kellemes nyári idő uralkodik. A hőmérséklet csúcsértéke általában 25, 30 fok között alakul. A csütörtökön az Alpokban heves viharokat okozó zivatarzóna fokozatosan áthúzódik a Kárpát-medence keleti részére. A zivatarokat felhőfilmjeinken is nyomon követhetik. A mediterrán térségben kánikula uralkodik, a Balkán-félszigeten helyenként a 40 fokot is eléri a hőmérséklet.

Pénteken mozgalmas időjárás vet véget a másfél hetes hőségnek. Délelőtt sokfelé számíthatunk esőre, záporra, helyenként heves zivatarra. Délután délnyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, míg az intenzív csapadék zónája áttevődik a keleti országrészbe, ahol újabb felhőszakadás is kialakulhat. A Dunántúlon megerősödik, zivatarok környezetében pedig átmenetileg viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél. Általában 21, 26 fok várható, de délen ennél melegebb is lehet.

A hidegfront a hosszú kánikulai periódus után jótékony hatással lesz szervezetünkre. Felfrissülünk, energikusabbá válhatunk, a reflexek javulnak. A nagy változás és a hidegfront viszont átmenetileg fokozottan megterhelheti szervezetünket. Főként az északi megyékben lakók szerelkezzenek fel esőkabáttal. Az időnként erős, viharos szélben az esernyő használata körülményes. A közlekedők gyorsan változó időjárási- és útviszonyokra készülhetnek, a sokfelé erős széllökések is nehezítik a közlekedést. Strandolni inkább csak a Dél-Alföldön érdemes, de időnként ott sem kizárt egy-egy zivatar.

Szombaton elsősorban északkeleten és keleten növekszik meg erősen a felhőzet, és főként ott számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Máshol a változóan felhős ég mellett néhány órára kisüt a nap, de elszórtan eső, zápor előfordulhat. Élénk, időnként erős lesz az északi, északkeleti szél. Általában 21, 26 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap változóan felhős lesz az ég, néhány órás napsütésre elsősorban északon számíthatunk. Délen elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat. Időnként megélénkül a keleti, északkeleti szél. Kora délután 21, 26 fok várható.

Hétfőn a déli megyékben eleinte még lehet eső, északon több órára kisüt a nap. A hét közepére visszatér a kánikula.

Az elmúlt meleg, viszonylag párás időszakban rengeteg - főként gombás - betegség támadta meg a gyümölcsösöket és a virágokat, intenzíven kell védekezni.