Hatalmas viharokkal jön a megváltó enyhülés

Vágólapra másolva!
Csütörtökön még kitart a 35 fokot is elérő forróság. Az esti, éjszakai heves zivatarokat követően délelőtt országszerte sok napsütés hevíti a levegőt. A Dunántúlon a nap második felétől már erős zivatarok törnek ki, péntekre virradóan hatalmas viharok várhatók jégesővel felhőszakadással. Az átvonuló hidegfront hatására pénteken felfrissül az idő, legtovább délkeleten tart ki a  kánikula. A hét végén kellemesen meleg nyári időre készülhetünk.
Vágólapra másolva!

Csupán messze Észak-Európában találkozunk az átlagosnál hűvösebb idővel. Nyugat-Európában kellemes nyári idő honol 25 fok körüli csúcshőmérsékletekkel, míg a kontinens keleti és déli területeire a kánikula a jellemző. Kelet-Európában egy szakadozott hidegfront mentén jönnek létre elszórtan esők. Az Alpokban ismét egy erőteljes zivatargóc alakul ki, mely sokfelé okoz heves viharokat széllel, jégesőkkel.

Csütörtök reggelre északon, északnyugaton is megszűnnek - a sokfelé a szerdaihoz hasonlóan heves - éjszakai zivatarok, viharok, és országszerte erős napsütés okoz gyors felmelegedést. A legmagasabb nappali hőmérséklet még 29, 35 fok között alakul. Délután, a közelgő hidegfront hatására a nyugati határszélen felhősödés kezdődik, estétől ott heves záporok, zivatarok alakulnak ki. Majd a péntekre virradó éjszaka folyamán az erős zivatarzóna sokfelé okoz hatalmas viharokat, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítanunk kell. Fokozatosan megélénkül a keleti, északkeleti szél, de a zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

Szervezetünket igencsak kimerítette a hőség, de ezt a napot még ki kell bírnunk valahogy! A légkondicionálás nélküli lakások felforrósodtak, egyre többen küszködnek alváshiánnyal. Gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. A forró időben az alkohol és a koffein tartalmú italok fogyasztásától tartózkodjunk, még akkor is, ha álmosságunkat akarjuk legyőzni. A szerves anyagok bomlása gyorsul, ellenőrizzük az élelmiszerek szavatosságát.

A felforrósodott autókat használat előtt szellőztessük. A közlekedésben az erős napsugárzás zavarhatja a látást, délután a nyugati megyékben pedig viharok teszik próbára a közlekedőket.

Nagyon vigyázzanak a vízpartokon, egyre több halálos áldozatot követel a felelőtlen fürdőzés. A rendkívüli hőség mellett ezekben a napokban fokozottan figyeljünk az UV-sugárzás veszélyeire is: nagyon magas, helyenként extrém szintű az UV-sugárzás! Érdemes újra elolvasni a napozás alapszabályait, hogy elkerüljük az egyik legrosszabbindulatú rákbetegség, a melanoma kialakulását. Tavaink hőmérséklete 26-28 fok, de még a folyóvizek is 22-24 fokra melegedtek. Ennek ellenére felhevült testtel senki se ugorjon be a vízbe!

A nagy viharoknak ezzel még nincs vége!

Pénteken is sokfelé, főleg északon számíthatunk esőre, záporra, eleinte heves zivatarra. Délután egy-két órára kisüt a nap, de további zápor, zivatar bárhol kialakulhat. A középső országrészben megélénkül, máshol megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél. Általában 21, 26 fok várható, de délkeleten még meghaladhatja a hőmérséklet a 30 fokot is.

Szombaton főként délelőtt növekszik meg erősebben a felhőzet, és szórványosan számíthatunk esőre, záporra, helyenként zivatarra. Majd időnként csökken a felhőzet és több órára kisüt a nap. Az élénk, helyenként erős keleti, északkeleti szélben 23, 28 fokra melegszik a levegő.

Vasárnap elszórtan még kialakulhat eső, zápor, az ország nagyobb részén azonban csak gomolyfelhők zavarják a sok napsütést. Napközben kevéssel 25 fok köré melegszik a levegő, kellemes nyári időben lesz részünk.

A jövő hét is kellemes nyárral folytatódik.

A meleg, viszonylag párás időben rengeteg - főként gombás - betegség támadta meg a gyümölcsösöket és a virágokat, intenzíven kell védekezni.

(ICI Interaktív Meteorológia)