Hőségriadó várható

Vágólapra másolva!
Egyre erőteljesebb a vasárnap kezdődött újabb, a korábbinál is keményebb hőhullám. Már hétfőn is országszerte 30 fok feletti hőmérsékletek várhatók, de kedden, szerdán ennél is melegebb lesz, 35 fok feletti forró napok köszöntenek ránk. Nagyon valószínű, hogy többfelé el kell rendelni a hőségriadót. Ezekben a napokban minden eszközzel óvjuk egészségünket, és nagyon vigyázzunk a kiemelten veszélyeztetettekre!
Vágólapra másolva!

Északnyugat-Európában ciklon hatására felhős, csapadékos és hűvös az időjárás. Kontinensünk többi részén igen meleg, nyári idő alakult ki. Helyenként frissítő zápor, zivatar enyhíti a hőséget. A mediterrán térségben sokfelé találkozhatunk 35 fokot meghaladó száraz hőséggel. A Brit-szigeteken és Skandináviában többfelé 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Északnyugat-Európában csökkent a hőmérséklet. A kontinens más tájain igen magas hőmérsékleteket mérnek. Jellemző a 30 fok körüli délutáni érték. A mediterrán térségben a tengerparti sávtól eltekintve 35 fok feletti forróság uralkodik. A Kárpát-medence felett kevés felhő található, délután alakulhat ki egy-egy zivatar felhő.

Nagyon vigyázzunk a szabadtéren ezekben a napokban: nagyon magas, helyenként extrém szintű az UV-sugárzás!

Hétfőn tovább erősödik a kánikula. A szinte felhőtlen ég mellett főleg északon fordulhat elő egy-egy frissítő zápor, zivatar. A frontmentes, csendes időben 30, 35 fokig emelkedik a hőmérséklet, de estére is alig enyhül, 25 fok körül várható. Az újabb hőhullám nagyon megterheli szervezetünket. Különösen a gyerekek és az idősek vigyázzanak magukra, nehéz napok jönnek a szívbetegekre. Fokozott a napszúrás és a leégés veszélye. Nagyon sokat kell innunk, a déli órákban ne maradjunk a napon. A közlekedőknek is a nap okozza a legtöbb problémát. Autónk felforrósodik, figyelmünk csökken, a napfény pedig zavarja a látást. Zivatarokban hirtelen változnak az útviszonyok.

Keddtől afrikai hőségre van kilátás, általában sok napsütésre számíthatunk, északkeleten lehet egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet 32, 36 fok között alakul, azaz bőven eléri a forróság szintjét (ez 35 foktól van), nagyon fogunk szenvedni, sokaknak akár halálos veszedelmet is hozhat a rendkívüli hőhullám. Nagy a valószínűsége a hőségriadó elrendelésének.

Enyhülés csak a hét végén várható, szombattól szelídülhet "rendes" meleg nyárrá a dühöngő kánikula.