Ma csak kánikula, hétfőn már forróság

Vágólapra másolva!
A vasárnapi 29, 33 fokos kánikula kellemes időjárásnak számít a jövő heti folytatáshoz képest. Hétfőtől forróság várható, a hőmérséklet mindenütt 30 fok fölé emelkedik, sokfelé a 35 fokot is meghaladja. Nagyon vigyázzunk az egészségünkre, főleg a veszélyeztetett emberekre, gyerekekre, idősebbekre, szívbetegekre. Veszélyes lesz a hőség, igyekezzünk valahová elmenekülni előle.
Vágólapra másolva!

Továbbra is Északnyugat- és Észak-Európában változékony, gyakran felhős, csapadékos és hűvös az időjárás. Kontinensünk többi részére nyári meleg idő a jellemző. Helyenként alakul ki frissítő zápor, zivatar. A mediterrán térségben sokfelé találkozhatunk 35 fokot meghaladó száraz hőséggel, mely a magas napállás mellett a növényzet öngyulladásának veszélyét hordozza. A Brit-szigeteken és Skandináviában 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Ugyanakkor Európa többi részén melegedés kezdődött, a délutáni hőmérséklet eléri a 25-30 fokot. A Kárpát-medencében is 30 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. A mediterrán térségben a tengerparti sávtól eltekintve 35 fok feletti forróság uralkodik. A Kárpát-medence felett kevés felhő található.

A hét vége és a jövő hét Európa nagy részén is kánikulát hoz.

Nagyon vigyázzunk a napokban: a helyenkénti felhőzet ellenére is nagyon magas, helyenként extrém szintű az UV-sugárzás!

Vasárnap ismét erősödik a nyár. Csodálatos, szinte zavartalan napsütésben lesz részünk, jelentős csapadék nem várható. A csendes időben általában 29, 33 fokra melegszik a levegő. A gyönyörű idő ne csökkentse óvatosságunkat, nagy a napszúrás veszélye és szervezetünket nagyon megterheli a hőség. Különösen óvjuk a szívbetegeket, az időseket és a kisgyermekeket. Szellősen öltözzünk, óvakodjunk a tűző naptól, egész évben most a legmagasabb az UV-sugárzás. Felforrósodott testtel tilos a vízbe ugrani, folyóink még viszonylag hűvösek. A közlekedésben is főként az erős napsütés és a felforrósodott autók jelentenek veszélyforrást. Ne hagyjunk gyermeket állatot egyetlen percre sem a kocsiban, életveszélyes! Kárpát-medence keleti szélén még kialakulhatnak záporok, zivatarok, de mindenütt az igazi nyár a jellemző.

Hétfőn tovább erősödik a kánikula. A szinte felhőtlen ég mellett főleg északon fordulhat elő egy-egy frissítő zápor, zivatar. A frontmentes, csendes időben 30, 35 fokig emelkedik a hőmérséklet, de estére is alig enyhül, 25 fok körül várható. Az újabb hőhullám nagyon megterheli szervezetünket. Különösen a gyerekek és az idősek vigyázzanak magukra, nehéz napok jönnek a szívbetegekre. Fokozott a napszúrás és a leégés veszélye. Nagyon sokat kell innunk, a déli órákban ne maradjunk a napon. A közlekedőknek is a nap okozza a legtöbb problémát. Autónk felforrósodik, figyelmünk csökken, a napfény pedig zavarja a látást. Zivatarokban hirtelen változnak az útviszonyok.

Keddtől afrikai hőségre van kilátás, általában sok napsütésre számíthatunk, északkeleten lehet egy-egy zápor, zivatar. A hőmérséklet 32, 36 fok között alakul, azaz bőven eléri a forróság szintjét (ez 35 foktól van), nagyon fogunk szenvedni.

Enyhülés csak a hét végén várható.

Rendkívüli özönvízhullámot hozott az elmúlt két nap. Csütörtökön már délutántól heves zivatarok pusztítottak északon, majd a főváros déli és keleti kerületeiben egy úgynevezett szupercella okozott heves esőzést. Miskolcon pedig egy igazi tornádó lepte meg a lakosokat.

Ha a szabadban zivatarba kerülünk, óvakodjunk a villámveszélyes helyektől!

(ICI Interaktív Meteorológia)