Trópusi idő várható hazánkban

Vágólapra másolva!
Vasárnap trópusi jellegű idő várható. A napsütés mellett sokfelé alakulnak ki heves nyári zivatarok, helyenként jégesőre is számíthatunk. A növekvő páratartalom és a sokfelé 30 fok feletti hőség fokozott fáradékonyságot okozhat szervezetünkben, nagyon figyeljünk az autóban a hazafelé vezető úton. Egész napos programok esetén mindenképpen számoljunk a záporok előfordulásával. A jövő héten tovább tart a kánikula.
Vágólapra másolva!

A hőmérsékletek tekintetében kontinensünk legnagyobb részén igazi nyári idő uralkodik. Ibériában, valamint Franciaország középső területeitől kezdve az Alpokon át a Kárpátokig sokfelé alakulnak ki főként a délutáni órákban heves záporok, zivatarok. A Földközi-tenger középső medencéjében általában zavartalan a napsütés, ott már a 35 fokos hőség sem ritka.

Európában is sokfelé viharok várhatók.

Vasárnap fülledt meleg idő várható. A többórás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél. A kissé változékony idő ellenére délután 27, 31 fokra melegszik a levegő.

A viszonylag magas páratartalom megterhelő szervezetünk számára, fáradékonyságot eredményezhet. A 11 és 15 óra közötti napos periódusokban nagyon magas az UV sugárzás. Szellős, nyárias, lenge öltözék ajánlott, de érdemes esernyővel is felszerelkezni. Egész napos programok esetében a záporok lehetőségét is iktassuk be. A helyenként kialakuló hevesebb zivatarok változó körülményeket teremtenek a közlekedők számára, a zivatarok környezetében erős széllökések is próbára teszik a közlekedőket.

Fontos figyelmeztetés a strandra indulóknak. Nagyon fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás. Az év legerősebb UV sugárzása vár ránk, mely főként 11 és 15 óra között nagyon veszélyes lehet, könnyen súlyosan leéghetünk Védjük a fejünket is a napfénytől, könnyen napszúrást kaphatunk! Tilos felhevült testtel a hűvös vízbe ugrani! A felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt!

Hétfőn fokozódik a kánikula. Délelőtt általában zavartalan napsütés hevíti a levegőt. Délután főként északon és keleten tornyosulnak gomolyfelhők, és elsősorban ott alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hőmérséklet csúcsértéke eléri a 30, 34 fokot.

A kánikula a jövő hét végéig biztosan folytatódik. A sok napsütés mellett azonban továbbra is van esélye főként délutánonként a nyári záporok, zivatarok kialakulásának.

A tavak 23-25 fok, a folyóvizek 20-22 fok körül alakulnak. A strandolást vasárnap sokszor zavarja felhősödés és zivatar, hétfőn és kedden azonban a napsütés lesz túlsúlyban.

Az időjárás kedvez a késői cseresznye, a ribizli és a málna napokban történő beéréséhez. A nyári idő meggyorsítja a növényzet fejlődését. Lassanként a természet utoléri magát. A korábbi nagy csapadékhullám következtében a Tisza középső szakaszán most tetőzik az árhullám, helyenként harmadfokú készültséggel, de még gondokat okoz a belvíz is.