Kánikula viharokkal, jégesővel

Vágólapra másolva!
Igazi nyári időt hoz a hétvége. A nappali hőmérsékletek általában elérik a 30 fokot.
Vágólapra másolva!

Szombaton csak északon és nyugaton frissítik záporok, zivatarok a nagy meleget. Vasárnap többfelé alakulhat ki zivatar, helyenként jégeső sem elképzelhetetlen. Az UV sugárzás főként délen igen erős. A hőség tartósnak ígérkezik. A jövő hét elején még híre sincs az enyhülésnek. Fürödhetünk, de legyünk óvatosak a strandolással, napozással!

A Pireneusi-félszigettől az Alpokon át az Északi-Kárpátokig húzódó gyenge, hullámzó frontzóna mentén esők, néhol heves zivatarok jönnek létre. A zivatarképződés napi menete felhőfilmünkön is jól láthat. A frontzónától délre kánikulai meleg uralkodik, északra mérsékeltebb a felmelegedés. A zivataros területek a Kárpát-medence északi vidékére is elérnek.

Az Európában sokfelé viharok várhatók.

Szombaton is nagy hőség várható hazánkban. Délelőtt országszerte napsütésre számíthatunk. Később elsősorban északon és nyugaton növekszik meg a gomolyfelhőzet, és elszórtan frissítő zápor, zivatar alakul ki. A jobbára mérsékelt szél zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik. Kora délután 29, 32 fokra melegszik a levegő.

Sokan az idén első alkalommal mennek a strandra. Ne feledjük, hogy a hőség megterhelheti szervezetünket és sok olyan veszéllyel jár, amitől már elszoktunk tavaly óta. Figyelmetlenebbek, gyengébbek lehetünk a szokásosnál. Nagyon fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás. Az év legerősebb UV sugárzása vár ránk, mely főként 11 és 15 óra között nagyon veszélyes lehet, könnyen súlyosan leéghetünk Védjük a fejünket is a napfénytől, könnyen napszúrást kaphatunk! Tilos felhevült testtel a hűvös vízbe ugrani! Szellős, nyárias, lenge öltözék ajánlott, a természetes anyagokat részesítsük előnyben! A közlekedésben főként reggel és naplemente tájékán lesz zavaró az erősen szembe sütő nap. A felforrósodott autókat szellőztessük ki indulás előtt!

Vasárnap fülledt meleg idő várható. A többórás napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és sokfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra. Ezek helyenként igen hevesek lesznek, jégeső és viharok kíséretében. Zivatarok környezetében átmenetileg megerősödik a szél. A kissé változékony idő ellenére délután 26, 31 fokra melegszik a levegő.

A hétvégén természetes vizeink hőmérséklete már kellemesnek mondható. A tavak 23-25 fok, a folyóvizek 20-22 fok körül alakulnak. A strandolást vasárnap zavarja több felhő, de a hőmérséklet így is magas lesz. A kiránduláshoz napközben megerőltetően meleg az idő, érdemes korán reggel útnak indulni, és dél körül árnyékban pihenni. A kialakuló zivatarok főként vasárnap hevesek is lehetnek!

A jövő hét közepéig biztosan tart a kánikula. Délutánonként főleg északon alakulnak ki frissítő záporok, zivatarok.

A nyári idő meggyorsítja a növényzet fejlődését. Lassanként a természet utoléri magát.