Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egyre erősödő hőhullám

Vágólapra másolva!
Tovább tart és egyre erősödik a nyár. Csütörtökön is meleg időnk lesz sok napsütéssel. Reggel a keleti határszélen, délután csak elvétve alakul ki frissítő zápor, zivatar. Kora délután kellemesen meleg 24, 29 fok várható. Péntektől sokfelé már a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet. Úgy tűnik, hogy a hétvégén túl is jó pár napig eltart majd a szervezetünket megterhelő kánikula, jobb, ha időben készülünk rá.
Vágólapra másolva!

Közép-Európában igazi nyári, meleg idő uralkodik. Különösen az Alpok térségében nagy a hőség. A Brit-szigeteken és a Benelux-államokban egy kisméretű légörvény okoz változékony, csapadékos, hűvösebb időt. A Kelet-Európában örvénylő ciklon felhőzete érinti a Kárpát-medence keleti szélét. Míg a Földközi-tenger középső és keleti medencéjében zavartalan a napsütés, Ibériában szórványosan fordulnak elő zivatarok.

Csütörtökön az ország legnagyobb részén száraz, meleg, nyári időben lesz részünk sok napsütéssel. A keleti határszélen azonban elsősorban délelőtt növekszik meg időnként a felhőzet, és ott elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. Máshol csak elvétve alakul ki frissítő zápor. A Tiszántúlon átmenetileg megélénkül az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul. Ma már kisebb az esélye a tegnapihoz hasonló, erős széllel járó zivatarok kialakulásának.

Számottevő fronthatás nem várható. A nyári időben átlagos közérzet alakulhat ki. 11 és 15 óra között főként a Dunántúlon nagyon erős az UV sugárzás, a megfelelő védelemről gondoskodjunk, vagy ne tartózkodjunk ekkor a napon. Nyáriasan öltözhetünk. A Tiszántúl lakóinak időnként szükségük lehet esernyőre. A közlekedésben a délelőtti erős napsütés zavaró lehet.

Pénteken tovább fokozódik a nyár. Országszerte napsütésre számíthatunk, délután is csak kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Legfeljebb elvétve alakulhat ki frissítő zápor, zivatar. A mérsékelt szélben 26, 31 fokig melegszik a levegő. A nagy melegben fontos a folyamatos folyadék-utánpótlás. Szervezetünk a hőségben fáradékonyabbá, lomhábbá válik.

A hét végén igazi kánikulában lesz részünk. Délelőttönként zavartalan napsütésre számíthatunk. Délután elsősorban a Dunántúlon és északon képződhetnek gomolyfelhők, melyekből elszórtan frissítő zápor, zivatar alakulhat ki. Országszerte eléri a hőmérséklet a 30 fokot. Tavaink ekkorra már 23-25 fokra melegednek, folyóink hőmérséklete is átlépi a 20 fokot.

A nyári idő meggyorsítja a növényzet fejlődését. Lassanként rendeződnek a dolgok, a gyümölcsök közül a földi eper elhúzódó érése befejeződik, ugyanakkor a kései cseresznye, a ribizli és a málna a napokban kezd érni. A mostani keleti csapadékok jelentősen nem rontanak az árvízhelyzeten, de a korábbi csapadékhullám okozta belvíz és árvízkárok még mindig jelentkeznek.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről