Szombati ősz után végre itt a nyár

Vágólapra másolva!
Egy napra, utoljára ősziessé válik az időjárás. Szombaton délelőtt borongós időre számíthatunk sokfelé csapadékkal. Délután észak felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A hőmérséklet csúcsértéke nem haladja meg a 13, 19 fokot. Vasárnap jelentősen melegszik az idő, a napsütés mellett elszórtan zápor, zivatar kialakulhat. A jövő héten nyári idő várható délutánonként frissítő zivatarokkal.
Vágólapra másolva!

Kontinensünk nyugati területére a nyári időjárás a jellemző sok napsütéssel, 25 fok feletti hőmérsékletekkel. A Skandináv-félsziget déli részére is kiterjedt már a nyár. Ugyanakkor egy hideg légörvény halad keresztül a Kárpát-medencén, mely szombat délután már a Balkán-félszigeten okoz kiterjedt csapadékot.

Szombaton délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Délután észak felől megkezdődik a felhőzet felszakadozása, előbukkan a nap, de elszórtan zápor, zivatar még kialakulhat. Élénk lesz az északkeleti szél. Kora délután 13, 19 fok várható, délnyugaton lesz a hűvösebb.

Gyenge hidegfronti hatás érvényesül. A borongós időszakokban növekszik a lehangoltság esélye. Ennek elkerülésére érdemes jól megtervezni a napunkat. Ne öltözzünk az előző napnak megfelelően! Meleg ruhával, esernyővel, esőkabáttal érdemes felszerelkezni. A közlekedésben gyakori vizes útszakaszokra, időnként intenzív csapadékokra készüljünk!

Vasárnap északon napos időnk lesz, a délutáni gomolyfelhőkből csak néhol alakul ki rövid zápor, zivatar. Ezzel szemben délen kevesebb napsütésre, gyakoribb felhősödésre és több helyen záporra, zivatarra számíthatunk. A mérsékelt északkeleti szélben 19, 24 fokra melegszik a levegő. Az északi területeken 11 és 15 óra között nagyon erős UV sugárzásra számíthatunk, fontos a védekezés. Melegvizű strandra az északi megyékben érdemes menni, a természetes vizeink még hűvösek.

Hétfőn tovább melegszik az idő. A többórás napsütés mellett gomolyfelhők növekednek, főként délnyugaton számíthatunk záporokra, zivatarokra. Megélénkül az északkeleti szél. 22, 26 fok várható.

A hét további részében átlagosan meleg nyári időben lesz részünk. A napsütéses délelőttöket követően délután gomolyfelhők tornyosulnak, és elszórtan frissítő zápor, zivatar alakulhat ki. Csak zivatarok idején élénkül meg a szél. Délutánonként 25 fok körüli hőmérsékletek lesznek a jellemzők.

Természetes vizeink várhatóan szerdára elérik a 20 fokos hőmérsékletet, a jövő hét végére pedig a fázósabbak számára is fürdésre alkalmasak lesznek a tavak, majd a folyók is.

A javuló idő nagyon jó hír az árvíz- és belvíz ellen küzdőknek, továbbá a mezőgazdaság és az idegenforgalom számára. A növekvő hőmérséklet és a szárazabb, naposabb idő most nagyon fontos a növényi kultúráknak, sokat mérséklődhetnek a károk. A jövő heti időjárás ismét meggyorsítja a növényzet fejlődését. A gyümölcsök közül a földieper elhúzódó érése befejeződik, ugyanakkor a kései cseresznye, a ribizli és a málna a napokban kezd érni.