Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Alaposan késik a nyár

Vágólapra másolva!
Már egy hete nyár van, de csak a naptár szerint! Egyelőre nem akar megérkezni az igazi nyár. Szerdán keleten borongós, esős időnk lesz. A Dunántúlon néhány órára kisüt a nap, de elszórtan ott is kialakulhat zápor, zivatar. A hőmérséklet csúcsértéke ismét nem éri el a 20 fokot. A hét második felében csak lassú melegedésre számíthatunk változékony, többször csapadékos időjárással.
Vágólapra másolva!

Európa északi és középső területein továbbra is hűvös, változékony időjárás alakult ki. A Közép-Európa fölé a magasban érkezett hideg levegő a térségben kedvez a felhőképződésnek. A kontinens nyugati szélén egy stabil anticiklon következtében a napsütés a jellemző. A Pireneusi-félszigeten gyakori a 35 fok feletti hőség. Európa legkeletibb vidékén a sarkkörtől északra is előfordul 25 fokos meleg.

Országszerte sokfelé okoz problémát a sáros, járhatatlan talaj és a terjedő belvíz, mely sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít, komoly károkat okoz. A keddi jelentős esőzések szerencsére főleg a déli országrészt áztatták, így a legveszélyeztetettebb északi, északkeleti részek lélegzetvételhez jutottak. szerdától a Tisza vízgyűjtőjén az ismétlődő csapadékok lassítják az árhullám lefolyását. Egy-egy heves zápor ismét veszélyt jelent a patakok, kisebb mellékfolyók környezete számára.

Szerdán sem lesz igazi nyár! A keleti megyékben jobbára erősen felhős lesz az ég, ismétlődő esőre, záporra számíthatunk. Máshol felhős és naposabb időszakok váltakoznak, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. A délkeleti országrész lesz a legborongósabb, míg a legtöbb napsütés a Kisalföldön valószínű. Megélénkül, megerősödik az északi, északkeleti szél. A hűvös időben csupán 13, 19 fokra melegszik a levegő.

Számottevő fronthatás nem várható. A tájegységenként változatos időjárás változó hatással van szervezetünkre is. A délkeleti borongós területeken gyakori lehet a rossz kedélyállapot, a lehangoltság. Az átlagosnál hűvösebb időben éhségérzetünk nő. Esőkabátra, esernyőre mindenütt szükségünk lehet. Tavaszi időnek megfelelően öltözzünk, a gyors változások miatt fontos a rétegesség. A közlekedők sokfelé számítsanak vizes útszakaszokra. Az erősödő szél is megnehezíti a közlekedést.

Záporok idején könnyen láthatunk egy üditő szivárványt. Miért íves a szivárvány, hogyan keletkezik? Mindez cikkünkből megtudható.

Csütörtökön a Dunántúlon több órára kisüt a nap, csak délután fordulhat elő elvétve zápor, zivatar. A középső országrészben felhős és napos időszakok váltakoznak elszórtan záporral, zivatarral. Keleten jobbára erősen felhős lesz az ég, ott ismétlődő esőkre, záporokra számíthatunk, csak estétől szakadozik fel a felhőzet. Az élénk északi, északkeleti szélben keleten 15, 18 fok várható, a Dunántúlon meghaladhatja a hőmérséklet a 20 fokot. Bár fronthatás nem várható, a keleti, borult tájakon a szürke idő rossz hatással van kedélyállapotunkra, mely az immunrendszer átmeneti gyengülésével járhat. Napi programjaink jó megtervezésével nagymértékben függetleníthetjük magunkat a lehangoló időjárástól.

Pénteken országszerte több órára kisüt a nap. Az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből elsősorban délután alakul ki rövid zápor, zivatar. A kissé élénk északi, északkeleti szélben kevéssel 20 fok felett tetőzik a hőmérséklet.

A hétvége változékony, melegedő időjárást hoz. Szombaton a néhány órás napsütés mellett egy hidegfront hatására többször erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan zápor, zivatar alakul ki. Megélénkül, zivatarok környezetében időnként megerősödik az északi, északkeleti szél. Általában 20 fok körül tetőzik a hőmérséklet, de a tartósabban felhős délnyugati tájakon várhatóan ennél hűvösebb lesz. Vasárnap a többórás napsütést tornyosuló gomolyfelhők zavarhatják. Elszórtan frissítő zápor, zivatar kialakulhat. A 21, 24 fokos csúcshőmérséklet már közelít az átlagoshoz.

Hétfőn már nyári időnk lesz 25 fok körüli nappali hőmérsékletekkel.

(ICI Interaktív Meteorológia)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről