Tovább késik a nyár - tavaszias időjárás

Vágólapra másolva!
Továbbra is késik a nyári időjárás, de már annak is kell örülnünk, hogy az ősz helyett a tavaszra emlékeztet az idő. A következő napokban lassú javulás várható, talán a hét végére 20 fok fölé melegszik majd az idő. Viszonylag kellemes lesz az idő Pünkösd hétfőn és kedden, kirándulhatunk is, de fürdésre a héten nem gondolhatunk. Egy kiadós séta a napos órákban jót tesz közérzetünknek.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati részén magasnyomás alakítja az időjárást. Területén száraz, napos, csendes idő alakult ki. Nyári hőmérsékletek a jellemzők az Ibériai-félszigeten valamint a Fekete-tengertől északkeletre eső tájakon. Továbbra is hűvös az idő Észak- és Közép-Európában. Közép- és Észak-Európában 20 fok, helyenként 15 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Máshol az átlagnak megfelelő a felmelegedés. 30 fok feletti értékekkel az Ibériai-félszigeten találkozunk. A Kárpát-medence felett nyugatról csökken a felhőzet, a keleti tájak felett látható még számottevő felhőzet.

Hétfőn végre jelentősen javul időjárásunk, de a nyár még igencsak várat magára. Délelőtt a közepesen felhős ég mellett több órára kisüt a nap, keleten, északkeleten még várható egy-egy zápor. Délután a gomolyfelhőkből elszórtan alakulnak ki záporok, de nagy esők már nem lesznek. A hőmérséklet továbbra is messze elmarad az ilyenkor szokásostól 15, 19 fok között alakul, bár az erős napsütésben hőérzetünk kellemesebb lesz, lassanként a szél is elül.

Fronthatás nem terheli szervezetünket, javulnak az élettani feltételek, könnyedebben öltözködhetünk. Az elmúlt napokénál sokkal kellemesebb, tavaszias időben akár kirándulhatunk is, de egy nagyobb séta a napon mindenképpen jót tesz egészségünknek és közérzetünknek, mindenesetre vigyünk magunkkal esernyőt. Tavaink folyóink szokatlanul hidegek, a következő napokban a standolást még elfelejthetjük. A közlekedési körülmények sokat javulnak, elszórtan várhatók síkos utak, zavaró lehet a vakító napfény.

Nagyon fontos fejlemény, hogy sokat csökken az elmúlt napok extrém csapadékhajlama, területi átlagban már csak minimális mennyiség terheli a vízgyűjtő területeket. A már kialakult belvizek és a megindult árhullámok azonban sok gondot okoznak a következő napokban is. A mezőgazdasági károk felmérése is csak a későbbiekben várható.

Kedden a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, főleg északkeleten és délnyugaton elszórtan zápor, zivatar alakul ki. A mérsékelt északi szélben 15, 20 fok várható, fronthatás nem lesz felettünk. Alkalmas lesz az idő a kültéri programokhoz.

Szerdán némileg romlik az idő, változóan, időnként erősen felhős lesz az ég, elsősorban délnyugaton, délen fordul elő eső, zápor, néhol zivatar. Élénk északkeleti szélben pár óra napsütés és ismét 15, 20 fok a legvalószínűbb.

Csütörtöktől lassan melegszik az idő, 20 fok körül alakul, de a több órás napsütés mellett zápor, zivatar is várható.