Özönvizek után jelentős javulás

Vágólapra másolva!
A szombat délutántól kezdődött kiadós esőzések sokfelé okoztak károkat az éjszaka folyamán is. Erősen nő az árvíz és belvízveszély. Vasárnap napközben keleten még kitart a csapadék, másutt folyamatosan eláll, nyugat felől a felhőzet is felszakadozik. A hőmérséklet 12, 19 fokot ér el, délnyugaton lesz a melegebb. Hőérzetünket csökkenti az erős szél. Hétfőn folytatódik a lassú javulás, kirándulni is elmehetünk.
Vágólapra másolva!

A kontinens nyugati részén magasnyomás alakítja az időjárást. Területén száraz, napos, csendes idő alakult ki. Nyári hőmérsékletek a jellemzők az Ibériai-félszigeten valamint a Kelet-Európai-síkság nagy részén. Az Alpok és a Kárpátok felett valamint az Adria térségében továbbra is hűvös, csapadékos az idő. Közép-Európában általában 20 fok alatt, sokfelé 15 fok alatt marad a csúcshőmérséklet. Máshol az átlagnak megfelelő a felmelegedés. 30 fok feletti értékekkel az Ibériai-félsziget délkeleti részén a Kelet-Európai-síkság déli vidékén találkozunk. A Kárpát-medence felett egy ciklon felhősávja látható, főleg keleten alakul ki vastagabb felhőzet.

Vasárnap délelőtt - a kiadós éjszakai esők után - keleten az erősen felhős égből eső, zápor, zivatar várható, másutt a gyakran felhős ég mellett rövid időre már előbukkan a nap. Délutánra a Dunántúlon a felhők között pár órára süt ki a nap, keleten és főleg északkeleten még továbbra is esőre, záporra számíthatunk. Kora délután 12, 19 fok várható, amit az erős északnyugati szélben még hidegebbnek érzünk. Gyenge hidegfronti hatásban lesz részünk, mely fejfájást, asztmás panaszokat okozhat. A közlekedőket sokfelé zavarhatják csúszós utak, erős széllökések. A Kárpát-medence keleti részén ismét előfordulhat nagy mennyiségű csapadék, fokozott az árvízveszély.

Hétfőn a több-kevesebb napsütés mellett a felhőátvonulásokból nyugaton, továbbá helyenként keleten is szórványosan alakul ki zápor. A javuló időben, több napos bezártság után érdemes a szabadban túrázni, sportolni, de fürdésről szó sem lehet, vizeink rendkívül hidegek. A sáros talajhoz megfelelő lábbelivel szerelkezzenek fel a kirándulók! Az élénk északnyugati szélben 14, 19 fok várható. Megfelelően melegen öltözzünk tehát, és nagyobb túrára jobb ha viszünk esőkabátot. Gyenge hidegfront várható, ami keveseknél okoz enyhe fejfájást, az asztmás tünetek erősödését.

Lassú, fokozatos javulásra számíthatunk keddtől, de a hőmérsékletek csak szerdán-csütörtökön érik el a 20 fok körüli elfogadható értékeket, viszont sokat csökken a csapadékhajlam.

A jövő hét végére várhatóan megérkezik a nyár.

Országszerte sok problémát okoz a sáros, gépekkel járhatatlan talaj, a sok csapadék kárt okozhat a növényi kultúrákban, gyorsan nő a belvizes területek nagysága.. A több mint egy hét óta ismétlődő csapadékok folyamatosan terhelik a Duna és Tisza vízgyűjtőjét, ahol a talaj telítettsége miatt egyre fokozottabb az árvízveszély, a kisebb vízfolyások mentén pedig máris jelentős károk keletkeztek. Lassanként egy özönvizes időszakon leszünk túl, ezekben a napokban lehulló csapadék mennyisége sok helyen meghaladja a szokásos május-júniusi két hónapos összegeket is, ami valóban rendkívüli érték!

A meteorológiai nyár második napján igen hideg idő alakult ki, megdőlt az évszázados hidegrekord.

(ICI Interaktív Meteorológia)