Hatalmas esők holnap reggelig

Vágólapra másolva!
Már egy hete tart a rendkívüli hűvös, változékony, csapadékos idő. A ma érkező özönvízszerű csapadékok felteszi az i-re a pontot. Rendkívül erős csapadékzóna éri el hazánk déli és keleti, majd egyéb tájait. A folyók, patakok vízgyűjtőin a talaj telítődött, a párolgás minimális, szinte már minden esőcsepp növeli a vízszintet. A hatalmas esők vasárnap délig áztatják a Kárpát-medencét, nagy az árvízveszély.
Vágólapra másolva!

Egy hete bocsátottunk ki figyelmeztetést: a várható rendkívüli időjárás egyre jobban terheli folyóink vízgyűjtőit, komoly árvízveszély alakulhat ki. Mára a teljes Duna-Tisza-vízgyűjtőn vízzel telített a talaj. A kisebb patakokon, folyókon a nagy esőzésekben bárhol gyorsan kialakulhat kritikus állapot, a helyi viszonyok függvényében. Ezek a kisebb vízfolyások képesek órák alatt reagálni a csapadékra. Nagy, de nem ilyen gyorsan jelentkező a veszély a Tiszán és más jelentősebb folyónkon is.

A szombat délutántól induló hatalmas esőzések kezdetben a déli és keleti országrészt érintik a legintenzívebb csapadékkal, helyenként 40 milliméteres,de kiterjedten is 20-30 milliméteres esők várhatók. A csapadékzóna lassan az északkeleti, északi országrész felé mozdul, az éjszaka folyamán igen nagy esők lesznek északon, majd a középső területen is. Az északnyugati, nyugati részeket várhatóan az éjszaka második felétől éri el a fő csapadékzóna. Az esőzések, lassan csökkenő intenzitással vasárnap délelőtt is kitartanak, északkeleten tovább is.

A nagy csapadék - a Duna kivételével - gyakorlatilag minden folyónk szinte teljes vízgyűjtőjét bőséges csapadékkal áztatja, kritikusra nőhet az árvízveszély. A nagyobb folyóvizeken a felső szakaszokon megindult árhullám több nap alatt okozhat hazánkban veszélyt, így időben fel lehet készülni. Mindent ki kell menteni az árterekről. A Tiszán a veszélyt fokozza, hogy már jelenleg is sokfelé magas a vízszint, a meder többnyire telített, a jövő héten komoly árhullám alakulhat ki.

A Dunán jobb a helyzet. Ott a mostani csapadék különböző intenzitással érkezik az egyes szakaszokra, így várhatóan nem indul meg egy egységes, nagy árhullám, a mostani nagy csapadék csak részlegesen érinti a vízgyűjtő területét. Emellett az elmúlt napokban a Duna vízgyűjtőjén jelentős csapadék hullott hó formájában. A hó keddig csak lassan olvad, szerdától viszont gyorsabb olvadás várható, tehát a Dunán a sok csapadék lefolyásának ideje elhúzódik, inkább a kisebb, de tartósabb árhullám kialakulása valószínűbb.