Kellemetlen őszi idő

Vágólapra másolva!
Folytatódik a hűvös, őszies idő az ünnepekre is.
Vágólapra másolva!

Szombaton csak rövid időszakokra szakadozik fel a felhőzet. Sokfelé számíthatunk újabb esőkre. Élénk lesz a szél. Általában 14, 19 fokra melegszik a levegő. Vasárnap is várható csapadék, bár mennyisége csökken. Pünkösd hétfőn ugyan továbbra is őszt idézően alacsonyak lesznek a hőmérsékletek, de végre több órára kisüt a nap, elmehetünk kirándulni, de nem a vízpartra.

A kontinens nyugati szélén anticiklon alakítja az időjárást. Területén száraz, napos, csendes idő alakult ki. Nyári hőmérsékletek a jellemzők az Ibériai-félszigeten valamint a Kelet-Európai-síkság déli részén. Az Alpok és a Kárpátok felett valamint az Adria térségében továbbra is hűvös, csapadékos az idő.
Szombaton, az őszies időben csak rövid időszakokra süthet ki a nap. Az általában erősen felhős égből szórványosan előfordulhat eső, zápor. A Dunántúlon élénk lesz az északi, a Tiszántúlon az északkeleti szél. Kora délutánra mindössze 14, 19 fok várható.

Kettős fronthatásban lesz részünk, mely vérnyomás ingadozást, álmatlanságot okozhat. A kevés napfény kedélyállapotunkat ronthatja. Fontos jól megszervezni napunkat, így a fényhiány okozta depresszió nem alakul ki. Továbbra is viszonylag melegen kell öltöznünk, az esernyőt ne hagyjuk otthon! A közlekedést vizes útszakaszok, vízátfolyások nehezítik.

Vasárnap a rövid napos időszakok mellett átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és elszórtan eső, zápor fordul elő. Késő délután nyugat felől csökken a felhőzet. Megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. Kora délután 14, 19 fokra melegszik a levegő, keleten lesz a melegebb. Hidegfronti hatás érvényesül. A frontális tünetek mérsékeltek maradnak. Estétől szervezetünk felszabadultabbá válik.

Hétfőn jobbára száraz időnk lesz, érdemes a több napos bezártság után a szabadban túrázni, sportolni, de fürdésről szó sem lehet, vizeink is rendkívül hidegek. A sáros talajhoz megfelelő lábbelivel szerelkezzenek fel a kirándulók! A több-kevesebb napsütést gomolyfelhők zavarják, de csak elszórva fordulhat elő futó zápor. Az élénk északnyugati szélben 14, 19 fok várható. Megfelelően melegen öltözzünk tehát, és jobb ha viszünk esőkabátot. Fronthatás nem várható, felfrissülünk.

Lassú, fokozatos javulásra számíthatunk a hét közepétől. A hét végére van rá esély, hogy megérkezik a nyár.