Nagy esők jönnek

Vágólapra másolva!
A kellemesebb csötörtök után, a nyár második napján ismét őszi idő vár ránk.
Vágólapra másolva!

Délelőtt északon még előfordulhat napsütés, délután országszerte kiadós esőkre számíthatunk. A nagy csapadék hatására főleg a kisebb vízfolyások veszélyesen megduzzadhatnak. Az erősödő szélben 13, 18 fokig melegszik csupán a levegő. A háromnapos ünnep is meglehetősen változékonynak, hűvösnek és csapadékosnak ígérkezik, talán a hétfő hoz kellemesebb kirándulóidőt.

A kontinens nyugati szélén anticiklon alakítja az időjárást. Területén száraz, napos idő alakult ki. Ugyanakkor az Appennini-félszigettől Ukrajnáig több középpontú ciklonrendszer okoz igen jelentős esőket. A felhőzet alakulása felhőfilmjeinken is nyomon követhető. Közép-Európában jóval átlag alattiak, máshol átlag közeliek a hőmérsékletek. Igazi nyári idővel találkozhatunk Ibéria keleti vidékén, az Égei-tenger környékén, valamint Európa legkeletibb szélén.

Pénteken északnyugaton eleinte egy-két órára kisüthet a nap, délkelet felől azonban beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor. A nap második felében országos esőre lehet számítani, helyenként igen kiadós mennyiségben. Megerősödik a Tiszántúlon az északkeleti, a Dunántúlon az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul.

Melegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyeknél fáradékonyság, indokolatlan álmosság jelentkezhet. A borongós délután lehangoltságot okozhat, mely immunrendszerüket gyengíti. Érdemes a munka vagy tanulás után jól elfoglalni magunkat, hogy a szürke idő ne okozhasson depressziós tüneteket. A ténylegesnél is hűvösebbet érzünk, ennek megfelelően öltözzünk, és az esernyőt, vagy inkább az esőkabátot se hagyjuk otthon. A közlekedőket a többször intenzív csapadék és helyenként a megerősödő szél zavarhatja komolyan.

Szombaton a keleti határszélen néhány órára, északon rövid időszakra süthet ki a nap. Eleinte délen számíthatunk ismétlődő esőre, estére azonban újra országossá válik a kiadós csapadék. Általában élénk lesz az északi, északkeleti szél. Kora délután 15, 20 fok, a keleti, északkeleti határszélen 23 fok várható. Kettős fronthatásban lesz részünk, mely vérnyomás ingadozást, álmatlanságot okozhat.

Vasárnap a nyugati országrészben borongós idő várható ismétlődő esővel. Máshol felhős és napos időszakok váltakoznak, de elszórtan eső, zápor, zivatar ott is kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. Kora délután 14, 20 fokra melegszik a levegő, keleten lesz a melegebb.

Hétfőn a keleti határszélen előfordulhat eső. Máshol több órás napsütésre számíthatunk, melyet gomolyfelhők zavarnak. Az élénk északnyugati szélben 14, 19 fok várható.

Főként az északi és a délnyugati országrészben okoz problémát a sáros, gépekkel járhatatlan talaj, sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. A sok csapadék kárt okozhat a növényi kultúrákban.

Az ismétlődő csapadékok folyamatosan terhelik a Duna és Tisza vízgyűjtőjét, ahonnan a talaj telítettsége miatt gyors árhullámok indulhatnak. A kisebb patakokon és folyókon állandó lesz az árvízveszély, jobb rá időben készülni.

Napok óta havazik a környező országok hegyeiben, további nagy havak is várhatók a hét végéig.

Sokfelé okoz károkat a rendkívüli időjárás.