Hideg reggel után napsütés

Vágólapra másolva!
Meglehetősen hideg hajnallal köszöntött be az idei nyár. Bár sok napsütésre számíthatunk, a nappali hőmérsékletek még így is az ország nagy részén 20 fok alatt maradnak. A délutáni gomolyfelhőkből néhol zápor kialakulhat. Estétől délen komolyabb felhősödés kezdődik, mely a pénteki esőket jelzi előre.
Vágólapra másolva!

Európa nagy részén továbbra is őszies az időjárás, hiába kezdődik a június. Kiterjedt esőzések vannak a Baltikumban, a Földközi-tenger középső medencéjében. Az Alpok 1500 méter feletti területein ismét szórványosan havazik. Az őszi idő alól kivételt képez Ibéria, ahol általában napos, amolyan kora nyári idő alakult ki, és az Égei-tenger partvidéke a maga 25-30 fokos hőmérsékleteivel. A Kárpát-medence fölé átmenetileg száraz levegő érkezik, de csütörtök este dél-délnyugat felől egy újabb vastag felhőzóna éri el térségünket.

Csütörtökön többórás erős napsütésre számíthatunk. A napsütést általában csak gomolyfelhők zavarják, legfeljebb elvétve alakul ki rövid zápor. Estétől délen komolyabb felhősödés kezdődik. A Dunántúlon fokozatosan megélénkül az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul.

Számottevő fronthatás nincs. A nagy napi hőingadozás kissé megterhelheti szervezetünket, de megfelelő, réteges öltözködéssel ennek elejét vehetjük. A sok napsütés igen jó hatással van közérzetünkre, immunrendszerünket erősíti. 11 és 15 óra között a napos vidékeken igen erős az UV sugárzás. Öltözzünk rétegesen. A napsütésben a ténylegesnél melegebbet érzünk, de az este ismét hűvösnek ígérkezik. A közlekedésben általában jó feltételekre számíthatunk, csupán az erős fény lehet zavaró.

Pénteken északnyugaton eleinte egy-két órára kisüthet a nap, délkelet felől azonban beborul az ég, és egyre többfelé várható eső, zápor. A nap második felében országos esőre lehet számítani, helyenként kiadós mennyiségben. Megerősödik a Tiszántúlon az északkeleti, a Dunántúlon az északi szél. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul.

A háromnapos ünnepre is a változékonyság lesz a jellemző.
Szombaton a keleti határszélen néhány órára, északon rövid időszakra kisüthet a nap. Eleinte délen számíthatunk ismétlődő esőre, estére azonban ismét országossá válik a kiadós csapadék. Általában élénk lesz az északi, északkeleti szél. Kora délután 15, 20 fok, a keleti, északkeleti határszélen 23 fok várható.
Vasárnap a nyugati országrészben borongós idő várható ismétlődő esővel. Máshol felhős és napos időszakok váltakoznak, de elszórtan eső, zápor, zivatar ott is kialakulhat. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. Kora délután 14, 20 fokra melegszik a levegő, keleten lesz a melegebb.

Hétfőn a keleti határszélen előfordulhat eső. Máshol többórás napsütésre számíthatunk, melyet gomolyfelhők zavarnak. Az élénk északnyugati szélben 14, 19 fok várható.

Főként az északi és délnyugati országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. A sok csapadék kárt is okozhat a kerti, mezőgazdasági növényekben. Az ismétlődő csapadékok folyamatosan terhelik a Duna és Tisza vízgyűjtőjét, folyóink vízszintje emelkedik.

Sokfelé okoz károkat a rendkívüli időjárás.