Vágólapra másolva!
Tovább hűl a levegő. Az őszies hangulatú időben kedden a középső megyékben délelőtt még előbukkanhat a nap, később a délnyugaton kezdődő esőzés eléri az ország egész területét. Mindeközben fokozatosan erősödik, később viharossá fokozódik az északnyugati szél. Helyenként a 13 fokot sem éri el a hőmérséklet, ami bő tíz fokkal elmarad az ilyenkor megszokottnál.
Vágólapra másolva!

Különlegesen erős és tartós északi áramlás alakult ki kontinensünk nyugati és középső területei felett. Európa legnagyobb részére rázúdult a hideg, sarki levegő. A hőmérséklet nagy területen dél körül sem éri el a 15 fokot. Az Alpok 1500 méter feletti lejtőin jelentős havazások, hózáporok fordulnak elő. Ugyanakkor a Fekete-tenger partvidékén még igazi nyár honol. A legmelegebb Görögország, ahol a tengerparttól távolabb eső helyeken 30-35 fokig melegszik a levegő. A Kárpát-medence fölött vastag felhőzónák vonulnak.

Kedden a középső országrészben délelőtt időnként előbukkan a nap, később mindenütt borongós időre számíthatunk. Délnyugat felől elered az eső, mely délután az egész országra átterjed. Fokozatosan megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke nyugaton 10, 15 fok között, keleten 16, 19 fok között alakul.

Hidegfronti hatásra készüljünk. A hosszú ideje tartó változékonyságban szervezetünk hozzászokott a frontátvonulásokhoz, így a tünetek is mérsékeltebben jelentkeznek. Az alacsony hőmérsékletek mellett az erősödő szél tovább csökkenti hőérzetünket. Kabátra, esernyőre szükségünk lesz. A közlekedőket a nedves utak, és a délutántól egyre több helyen előforduló viharos széllökések teszik próbára.

Szerdán a déli megyékben időnként felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap. Északon további esőre, záporra számíthatunk. Az eleinte viharos északnyugati szél délután valamelyest mérséklődik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között alakul. A fronthatás fokozatosan megszűnik, szervezetünk felszabadul. A hűvös idő szervezetünk teljesítőképességére jó hatással van.

Csütörtökön északon és nyugaton eleinte esőre, záporra számíthatunk, később fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és egyre több helyen süt ki a nap. Az élénk északias szélben 13, 17 fokra melegszik a levegő.

Pénteken és a hét végén időnként eléri a hőmérséklet a 20 fokot, de továbbra is az átlag alatt marad. Változékony hétvégére készülhetünk.

A sok csapadék emeli a folyók vízszintjét, belvizet okoz és nehezíti a mezőgazdasági munkákat. Főként az északi országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely sok mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. Néhol a sok csapadék a gyümölcsök károsodásával fenyeget. Az árvízveszély növekszik, jó rá időben készülni!

Komoly érvek merültek fel amerikai kutatási eredmények alapján a globális felmelegedés antropogén eredete mellett.