Újabb esők

Vágólapra másolva!
Csupán a délnyugati megyékben lesz vasárnap kellemes idő, ott is csak délelőtt. Északon már hajnalban kiadós eső várható.
Vágólapra másolva!

Később az ország más részein is számíthatunk csapadékra. A szeles időben 17, 22 fokra melegszik a levegő, de délnyugaton még elérheti a 25 fokot. A jövő héten igen hűvös időben lesz részünk többszöri esőkkel. Az árvízveszélyes helyzet tartósan fennmarad.

Észak-Európában nagy kiterjedésű ciklon örvénylik. Területén hűvös, változékony időjárás alakult ki szórványos esőkkel. Általában 15 fok alatt marad a hőmérséklet. Ugyanakkor a Földközi-tenger partvidékén most igazi nyár honol. Általában zavartalan a napsütés, Spanyolországban helyenként a 35 fokot is eléri a hőmérséklet. A hideg és a meleg légtömeg között frontzóna hullámzó felhőzete található. A Kárpát-medence fölé ismét vastag felhők érkeznek.

Vasárnap délelőtt főként északon és keleten számíthatunk esőkre, délnyugaton egy-két órára kisüt a nap. Később országszerte várható szórványos eső. Az eleinte élénk délnyugati szél a Dunántúlon északnyugatira fordul és megerősödik. Általában csak 17, 22 fokig melegszik a levegő, de délnyugaton elérheti a 25 fokot.

Kettős fronthatás érvényesül. A gyakori borultság közérzetünket ronthatja. A csapadékos időben minimális a levegő pollenkoncentrációja. Szabadtéri programot legfeljebb a délnyugati megyékben érdemes tartani a nap első felében. Öltözetünk fontos kelléke az esőkabát vagy az esernyő. A közlekedőket sokfelé fogadják nedves utak és időnként intenzív csapadék. Délután a Dunántúlon a megerősödő szél lehet zavaró.

Hétfőn északon időnként kisüt a nap, máshol borongós időnk lesz. Eleinte délnyugaton majd országszerte várható eső, zápor. Hűvös időnk lesz, mindenütt 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Kedden napközben ismét egy csapadékhullám halad keresztül az országon jelentős esőkkel. Később nyugat felől felszakadozik a felhőzet, miközben viharossá fokozódik az északnyugati szél. Helyenként a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. Az egész hét meglehetősen hűvösnek ígérkezik.

Főként az északi országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely néhány mezőgazdasági munkát ellehetetlenít. Néhol a sok csapadék a gyümölcsök kirohadásával fenyeget.

Az ismétlődő csapadékok folyamatosan terhelik a Duna és Tisza vízgyűjtőjét, ahonnan a talaj telítettsége miatt gyors árhullámok képesek megindulni. Az árvízveszély fokozódik!