Bő eső után napsütés - változékony időjárás

Vágólapra másolva!
Szerencsésen alakul a szombati időjárás. A hajnali nagy mennyiségű csapadék után nyugat felől felszakadozik a felhőzet. A néhány órás napsütést gomolyfelhők zavarják, igazi kirándulóidő várható. Az eleinte erős északi, északnyugati szélben 18, 24 fokig melegszik a levegő. Késő délután északnyugat felől újabb felhősödés kezdődik. Este a Kisalföldön már elered az eső.
Vágólapra másolva!


Kontinensünk északi vidékén meglehetősen hűvös, változékony, csapadékos időjárás alakult ki. A hőmérséklet csúcsértéke sokfelé nem éri el a 15 fokot. Ugyanakkor a Földközi-tenger partvidékén kellemes nyári idő uralkodik sok napsütéssel. A hideg és meleg légtömeget egy hullámzó frontzóna választja el, melyben gyorsan mozgó frontok haladnak nyugatról keletre. Így a Kárpát-medence térségére is a nagy változékonyság a jellemző.

Szombaton a hajnali kiadós csapadék után felszakadozik a felhőzet, és mindenütt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, melyet gomolyfelhők zavarnak. Eleinte élénk, erős lesz az északi, északnyugati szél, délután azonban mérséklődik. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 23 fok között alakul. Késő délután a Dunántúlon ismét komolyabb felhősödés kezdődik, estétől a Kisalföldön előfordulhat újabb eső.

A reggeli hidegfront gyorsan elmegy, a fronthatás megszűnik. Szervezetünk felfrissül, energikusak lehetünk. A reflexek is javulnak. Napközben kiránduláshoz kedvező időjárás alakul ki, csupán a sokfelé sáros talaj nehezíti a túrákat. Öltözetünk réteges legyen! Déltől kettőig időnként erős lesz az UV sugárzás. A közlekedésben délelőtt az erős szél zavaró lehet.

Vasárnap délelőtt főként északon számíthatunk esőkre, délen egy-két órára kisüt a nap. Később már délen is előfordulhat eső, zápor, néhol zivatar. Az megélénkülő nyugatias szélben általában csak 17, 22 fokig melegszik a levegő, de a déli határszélen elérheti a 25 fokot. Melegfronti hatás érvényesül. A frontra érzékenyek körében tompaság, indokolatlan álmosság jelentkezhet. Szabadtéri programot inkább csak a déli megyékbe szabad szervezni, de később már ott is várható eső.

Hétfőn újabb esőkre számíthatunk, helyenként nagy mennyiségben. Inkább csak keleten süt ki néhány órára a nap. Kedd délután viharos széllel igen hűvös levegő érkezik. Ekkor is sokfelé számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Helyenként a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. Szerdán több esélye van a napsütésnek, de a hőmérséklet akkor sem éri el a 20 fokot.

Főként az északi országrészben okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj, mely helyenként ellehetetleníti a nagyüzemi kezelést. Néhol a sok csapadék a gyümölcsök kirohadásával fenyeget.

Az ismétlődő esőzések tovább terhelik a Duna és Tisza vízgyűjtőjét, ahonnan a talaj telítettsége miatt gyors árhullámok képesek megindulni. Növekszik a zöldár veszélye!