Frontok a hétvégére

Vágólapra másolva!
Nem nyugszik meg a légkör! Pénteken keleten reggel, délután északnyugaton, majd este országszerte kialakulhat eső.
Vágólapra másolva!

Napközben északon kevés, délen több napsütésben lesz részünk. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 22 fok között alakul, északon lesz a hűvösebb. A hét végén is marad a változékonyság. A folyóink vízgyűjtőin naponként jelentkező kisebb-nagyobb esők növekvő árvízveszélyt jelenthetnek.

Skandináviában, az Északi-tenger partvidékén valamint a Benelux államokban meglehetősen hűvös az idő. Egy sekély ciklon halad az Alpok északi lejtői felett keleti irányba, mely péntek este már a Kárpát-medence északi részén is kiadós esőket okoz. A Földközi-tenger partvidékén általában kellemes, mérsékelten meleg nyári idő alakult ki, csupán Spanyolország déli szélén okoz egy szokatlan, Afrika északi területeit is megjárt légörvény esőket. Hazánk felhőzetének alakulása itt követhető.

Pénteken meglehetősen változékony időnk lesz. A reggeli elszórt esők után kissé felszakadozik a felhőzet, északon csak rövid időszakra, délen egy-két órára süt ki a nap. Délután északnyugat felől beborul az ég, estére országszerte számíthatunk esőre, záporra. A Dunántúlon fokozatosan megélénkül a délnyugati szél. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 22 fok között alakul. Északon lesz a hűvösebb, délnyugaton pedig ennél néhány fokkal melegebb is lehet.

Reggel még gyenge hidegfronti, délután erősödő melegfronti hatás érvényesül. A változékonysághoz szervezetünk az utóbbi hetekben hozzászokott, így a frontátvonulások csak enyhébb tünetekkel járnak. A gyakran változó felhőzet miatt hőérzetünk gyorsan ingadozik. Legyen nálunk mindig egy melegebb ruhadarab, a megfázást így elkerülhetjük. Esernyőt is érdemes bekészíteni. A közlekedésben a térbeli és időbeli változékonyság lesz igazán zavaró.

A hétvége változékony májusi időjárást ígér. Szombaton ismét egy gyors hidegfront robog át, mely főként keleten okoz esőket, záporokat. Délután a vonuló felhőzet között néhány órára kisüt a nap. Az átmenetileg megerősödő északnyugati szélben 18, 23 fokra melegszik a levegő. Vasárnap is eseményekben gazdag időre van kilátás. Délen több órára kisüthet a nap, míg északon felhősödés kezdődik, majd eső, zápor, néhol zivatar fordul elő. Estére a déli megyéket is eléri a csapadékzóna. Eleinte élénk délnyugati, később megerősödő északnyugati szél várható.

Elsősorban az északi országrészben és az árvíz idején víz alatt álló földeken okoz problémát a sáros, nehézgépekkel járhatatlan talaj. Egyébként a gyümölcsök szépen növekednek és érnek, a földieperből és a korai cseresznyéből már rengeteget leszüreteltek.