Igazi kirándulóidő

Vágólapra másolva!
Csütörtökön kellemes időben lesz részünk. Keletről is elvonul a felhőzet, és több órára kisüt a nap. Délután gomolyfelhők zavarják a napsütést. A reggel még erős szél fokozatosan mérséklődik. A 20, 23 fokos időben szervezetünk felfrissül. Az UV sugárzás a 12-14 óra közötti időszak napos periódusaiban meglehetősen magas, erre fontos odafigyelnünk. Este gyorsan hűl a levegő.
Vágólapra másolva!

Skandináviában és az Északi-tenger partvidékén meglehetősen hűvös, őszies, sokfelé borongós időjárás alakult ki 15 fok alatti csúcshőmérsékletekkel. Ugyanakkor Franciaország déli területén már lassú javulás állt be az időjárásba. A mediterrán térség legnagyobb részén a 25 fok körüli átlagos hőmérsékletek a jellemzők, de Görögországban csütörtökön az érkező hidegfront előtt 35 fok feletti hőség sem kizárt. Estétől viharos szél viszi el a forróságot dél-balkáni térségből.

Csütörtökön hazánkban szép tavaszi időben lesz részünk. A reggel még felhős keleti tájakon is előbb-utóbb kisüt a nap. A többórás napsütést követően gomolyfelhők jelennek meg az égen, de csapadék nem várható. Az eleinte erős északnyugati szél fokozatosan mérséklődik. Kora délután általában 20, 23 fok között alakul a hőmérséklet. Naplemente után viszonylag gyorsan hűl a levegő.

A hidegfront elvonult, a fronthatás megszűnt. Szervezetünk regenerálódik, felfrissül. Az időjárás kedvez a jó közérzet kialakulásához. Az UV sugárzás déltől kettőig a napos periódusokban erős, az érzékeny bőrűek ügyeljenek erre. A hűvös reggelen és naplemente után szükségünk lehet a tavaszi kabátra, de napközben nyáriasan öltözhetünk. A közlekedőket reggel zavarhatja a szembe sütő nap.

Pénteken délen több órára, északon egy két órára süt ki a nap. Ugyanis észak felől egy gyenge hidegfront felhőzete érkezik, és egyre több helyen okoz esőt, záport, néhol zivatart. Délután a Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet északon 20 fok alatt marad, a hosszabb ideig napos déli megyékben eléri a 22, 23 fokot. A gyenge hidegfront nem okoz markáns panaszokat.

A hétvége változékony májusi időjárást ígér. Szombaton délelőtt kellemes napsütésben lesz részünk, később azonban a Dunántúlon eső, zápor kialakulhat, este sokfelé várható csapadék. A 20, 24 fokos csúcshőmérséklet átlagosnak mondható. Úgy tűnik, vasárnap is a délelőtt hoz jobb időjárást, délután-este délnyugat felől újabb csapadékgóc érkezése valószínű. Tulajdonképpen kirándulásra, sportolásra a hét vége nagy részében vállalkozhatunk, de egész apos programok esetén főként délutánra be kell kalkulálnunk az eső lehetőségét. Strandoláshoz kissé hűvös az idő, és a többszöri felhősödés is kellemetlen lehet.

Tovább tart a növényzet intenzív fejlődése. A hőmérséklet és csapadék kedvezően alakul a gyümölcsök éréséhez. A földieper szezonja tetőzik, a korai cseresznye szedése lassan befejeződik. Közeleg a ribizli és a kései cseresznye beérésének ideje, a sárgabarack is szépen növekszik. A gyomnövények növekedése gyors.