Jön az igazi kánikula

Vágólapra másolva!
A pénteket még hagyjuk ki a szabadtéri programjainkból! A hidegfront hatására szeles, csapadékos lesz az idő, főleg északon. Szombattól előnyösen változik a helyzet, többet süt a nap és sokat csökken a csapadékhajlam, a hőmérő egyre magasabbra kúszik. Hasonló lesz a vasárnap is, majd a jövő hét elején igazi kánikula köszönt ránk, 30 fok feletti emberpróbáló hőmérsékletekkel.
Vágólapra másolva!

Észak-Európa után most a kontinens nyugati vidékén is hűvösre fordult az idő. Gyakori esők alakulnak ki arrafelé. Közben a Balkán-félszigetre folyamatosan meleg légtömegek érkeznek, a hőmérséklet ott megközelíti a 30 fokot. Egyébként az egész mediterrán térség döntő részére nyári időjárás a jellemző. A Kárpát-medencét egy hidegfront felhőzete érinti. Kontinensünk nyugati részén egy markáns hidegfront okozott többfokos lehűlést, így napközben is 20 fok alatt marad a hőmérséklet. Máshol átlagos értékek jellemzők, mely például a Kárpát-medencében kevéssel 20 fok feletti, a mediterrán térségben 25-30 fok közötti értékeket jelent. A Kárpát-medence felett ma még változó mennyiségű felhőzet látható. Majd folyamatos javulás kezdődik időjárásunkban.

Pénteken hidegfront vonul át hazánk felett. Délen változóan felhős lesz az ég. Északon eleinte zárt felhőzetre és szórványos esőre, záporra, zivatarra számíthatunk. Később rövid időszakokra itt is kisüthet a nap, de akkor elszórtan bárhol előfordulhat rövid zápor, zivatar. A megerősödő északnyugati szélben 19, 24 fok várható.

A hidegfronti hatás felfokozott állapotba hozhatja szervezetünket, álmatlanság jelentkezhet. Esernyőre szükségünk lehet, de nem érdemes vastagon öltözni. A közlekedőket záporok, helyenként heves zivatarok és erős széllökések zavarhatják. A Kárpát-medence északi területein jelentős mennyiségű esőt hoz a hidegfront.

Mérsékelten változékony, de javuló, igazi májusi időt hoz a hétvége. Szombaton már több napsütésre és kevesebb csapadékra számíthatunk, de főleg nyugaton még elszórtan lesznek záporok, zivatarok, a csendes frontmentes időben a hőmérséklet 25 fok körül alakul, nyugaton és északon lesz a hűvösebb. Ez a nap már ajánlható szabadtéri programokhoz, de egy-egy zápor elkaphat bennünket. Délen és keleten pedig fürödhetünk is, de a déli órákban nagyon vigyázzunk az igen erős napsugárzásra, ne maradjunk a tűző napon.

Vasárnap is hasonló idő várható, már nyugaton is kellemesebben alakul a hőmérséklet, de az elszórt záporok, zivatarok veszélye továbbra is fennáll. Élettanilag kedvező körülményekre számíthatunk.

A jövő héten pedig ránk köszönt a kánikula. Hétfőn még "csak" 30 fokig emelkedik a hőmérséklet, de kedden, szerdán helyenként már a 35 fokot is elérheti.

A növényzet számára továbbra is ideálisak a körülmények. A csapadékosabb és a szárazabb, meleg időszakok szinte optimálisan váltogatják egymást. Helyenként már a korai cseresznye is érik. A gyomnövények növekedése most nagyon gyors, kapáljunk a kiskertekben!