Erős széllel hidegfront érkezik

Vágólapra másolva!
Egyelőre vége a szép napoknak, egy hidegfront érte el hazánkat.
Vágólapra másolva!

Vasárnap már csak keleten lesz egy ideig napos az idő, nyugaton pedig erős északnyugati szél, eső zápor, zivatar kellemetlenkedik. A hőmérséklet keleten még megközelíti a 25 fokot, nyugaton viszont a 20 fokot sem éri el. A front megterheli szervezetünket. A következő napokban igen változékony lesz időjárásunk.

A Skandináv-félsziget felett örvénylő ciklon hidegfrontja elérte a kontinens középső részét, vonulását záporok, zivatarok kísérik, mögötte csökken a hőmérséklet. A Földközi-tenger medencéjére a napos, nyári meleg a jellemző. Kelet-Európában is több órás napsütésre lehet számítani. A kontinens északnyugati, északi részén több fokkal visszaesett a hőmérséklet. Közép-Európa nyugat felén a hidegfront miatt szintén csökken a hőmérséklet, de keleti részein még nyárias meleg található. Az Ibériai-félszigeten pedig már a 30 fokot is meghaladja a délutáni hőmérséklet.

Vasárnap keleten még meleg, nyugaton viszont hűvös időnk lesz ma. Délelőtt keleten még kisüt a nap és kora délutánra a hőmérséklet 25 fok közelébe emelkedik. Nyugaton sokkal kellemetlenebb idő várható, az erősen megnövekvő felhőzetből eső, zápor, zivatar alakul ki. A hőmérséklet sokfelé a 20 fokot sem éri el, amit az erős északnyugati szélben még hidegebbnek érzünk. Errefelé kell a melegebb ruha és az esernyő. A kelet felé mozgó hidegfront sokaknál okoz erőteljes tüneteket, görcsös fájdalmak, reumatikus és keringési panaszok gyakrabban jelentkeznek. A közlekedőket erősen zavarják a csúszóssá váló utak és az erős oldalszél.

Hétfőn fordul a kocka, és keleten még esős, nyugaton már napos lesz az időjárás. Délelőtt keleten még elszórtan fordulhat elő eső, zápor, másutt tartósabb napsütés várható, a légmozgás is fokozatosan lecsendesedik. Kora délutánra a hőmérséklet 20 fok közelébe emelkedik. A hidegfront után kitisztult a légkör, javuló élettani feltételekre számíthatunk. A közlekedési feltételek jók lesznek.

Keddtől igen változékony, frontok követik egymást a hét folyamán. Nem lesz kellemetlen az idő, de gyakran alakulnak majd ki záporok zivatarok.

A növényzet számára ideálisak a körülmények. A csapadékosabb és a szárazabb, meleg időszakok optimálisan váltogatják egymást. A gyümölcsök közül a földieper szezonja indult be, de a napokban már a korai cseresznye is érik. Ugyanakkor a gyomnövények növekedése felgyorsult.