Strandidő keleten

Vágólapra másolva!
Szombaton meleg időben lesz részünk. Keleten igazi strandidő várható, a Dunántúlon és északon azonban délután már felhők jelennek meg. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 26 fok között alakul. Keleten továbbra is erős UV sugárzásra készüljünk, az érzékeny bőrűeknek érdemes odafigyelniük. Vasárnap hidegfront vonul át gyakori felhősödéssel, szórványos esőkkel, záporokkal, helyenként zivatarokkal.
Vágólapra másolva!

Skandináviában és a Brit szigeteken meglehetősen hűvös, őszies idő alakult ki. A kontinens nyugati vidékén egy hidegfront halad át esőkkel, záporokkal, zivatarokkal. A hidegfront szombaton az Alpok területét is eléri. Ettől keletre kellemes kora nyári időjárás a jellemző. A mediterrán térség nagy részén átlagosan meleg hőmérsékletek uralkodnak, de Spanyolország déli területein nem ritka a 30 fokos hőség. A Kárpát-medence fölé egyelőre meleg levegő áramlik.

Szombaton délelőtt országszerte sok lesz a napsütés, melyet csak a Dunántúlon zavarhat jobbára áttetsző fátyolfelhőzet. Keleten igazi strandidőben lesz részünk. Ugyanakkor nyugaton és északon felhősödés kezdődik, és estétől elszórtan eső, zápor alakulhat ki. A délnyugati szél fokozatosan megélénkül. Általában 25-26 fok körül tetőzik a hőmérséklet, de az északnyugati határszélen ennél pár fokkal hűvösebb lesz.

Fronthatás még nem várható. A meleg időben szervezetünk hajlamos a fáradékonyságra, a reflexek tompulhatnak. Az UV sugárzás elsősorban a keleti megyékben lesz erős, amit érdemes nem figyelmen kívül hagyni. Egész nap nyáriasan öltözhetünk. A közlekedésben az erős napsütés és a meleg okozta dekoncentráció lehet zavaró.

Tavaink hőmérséklete eléri a 19 fokot, a bátrabbak már fürdéssel is próbálkozhatnak

Vasárnap egy hidegfront vonul át az országon. A szórványos esőket, záporokat, zivatarokat megerősödő északnyugati szél kíséri. A hőmérséklet főként a nyugati és középső országrészben marad 20 fok alatt, de a szélben még hűvösebbet érzünk. A hidegfront szervezetünk fokozott működésével, vérnyomás ingadozással járhat a frontra érzékenyek körében. Ilyen hirtelen hidegfront esetében követik el sokan azt a hibát, hogy az előző napi öltözékben indulnak el. Ne tegyük, mert ez könnyen megfázáshoz vezethet! A közlekedőket a kellemetlen oldalszél, a helyenként erős csapadék és a gyorsan változó útviszonyok teszik próbára.

Hétfőn keleten eleinte még lesznek záporok, zivatarok, de nyugat felől egyre több helyen süt ki a nap. A hőmérséklet csúcsértéke 20 fok körül alakul. Estére a szél is mérséklődik, majd leáll. Kedden egy napra ismét beköszönt a nyár sok napsütéssel, 25 fok feletti hőmérsékletekkel.

A gyorsan változó időjárás eleinte megterheli szervezetünket, de lassan adaptálódunk hozzá, így a napok múlásával a frontális hatásokat is egyre kevésbé érzékeljük.

A növényzet számára ideálisak a körülmények. A csapadékosabb és a szárazabb, meleg időszakok optimálisan váltogatják egymást. A gyümölcsök közül a földieper szezonja indult be, de a napokban már a korai cseresznye is érik. Ugyanakkor a gyomnövények növekedése felgyorsult.