Szombaton strandolhatunk

Vágólapra másolva!
Csütörtökön folytatódik a kellemes májusi idő. A többórás napsütés mellett főként délután növekednek gomolyfelhők az égen, de csak kevés helyen alakul ki zápor, zivatar. Az általában mérsékelt északias szélben 19, 22 fokig melegszik a levegő. A frontmentes napon optimális lehet a közérzetünk. A szikrázóan napos péntek után nyárias szombatra számíthatunk, akár strandolhatunk is.
Vágólapra másolva!

Anticiklon okoz kellemes, napos, meleg időt Nyugat-Európában valamint a Skandináv-félsziget déli részén. Kelet-Európában ugyanakkor ciklonok hatására a változékonyság és az átlag alatti hőmérsékletek a jellemzők. Olaszországban és a Balkán északi vidékén kisméretű légörvények hatására intenzív csapadék alakul ki. A légörvények a Kárpát-medence déli peremét is érintik. Dél-Spanyolországban a hőmérséklet megközelíti a 30 fokot.

Csütörtökön ismét több órára kisüt a nap. Délután gomolyfelhők jelennek meg az égen, elszórtan kialakulhat belőlük rövid zápor, zivatar. A zivataroknak délen és keleten van nagyobb esélyük. Általában mérsékelt, időnként kissé élénk lesz az északias szél. Kora délután az ilyenkor megszokott 19, 22 fokos hőmérsékletek lesznek a jellemzők.

Fronthatás nem várható. A napsütés és az átlagosan meleg idő közérzetünk számára optimális. Dél körül az ország jelentős részén rövid időre magas lesz az UV sugárzás. Reggel még szükségünk lehet a tavaszi kabátra, alatta azonban mindenképpen vékonyan ajánlott öltözni. Délelőtt sokfelé az erős napsütés zavarja a közlekedés résztvevőit. A zivatarok esélye viszonylag kicsi, de hosszabb közúti közlekedés esetén előfordulhat, hogy néhol csapadékkal és nedves útszakaszokkal találkozhatunk.

Pénteken a hűvös hajnalt követően országszerte szikrázó napsütésben lesz részünk. Legfeljebb a keleti, északkeleti határszélen van esély rövid záporok kialakulására. A légmozgás is mérsékelt marad. Közel 25 fokig melegszik a levegő. Az UV sugárzás ezen a napon a 12-14 óra közötti időszakban már határozottan magas, az érzékeny bőrűek legyenek erre tekintettel. Fronthatás nem várható, általában jó lesz a közérzetünk. Az erős napsütés zavaró lehet a közlekedésben.

Szombaton nyáriasan meleg időnk lesz, általában eléri, néhol meghaladja a hőmérséklet a 25 fokot. Ez már elegendő a vízparti programokhoz, a strandokon kellemes lesz, de a bátrabbak tavainkban is megmártózhatnak. A sok napsütést délután főként nyugaton zavarják fátyolfelhők. A száraz, meleg időben fokozatosan megélénkül a délnyugati szél. Az UV sugárzás főként a keleti megyékben lesz magas, itt kellenek a napvédő szerek, míg a Dunántúlon a fátyolfelhők jelentősen csökkenthetik a sugárzási szintet. Az átlag feletti felmelegedés szervezetünket bágyadttá, kissé fáradékonnyá teheti, a reflexek tompulhatnak.

Vasárnap keleten még folytatódik a nyár, nyugat felől azonban egy hidegfront felhőzete érkezik esőkkel, záporokkal, zivatarokkal. A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. Napközben akár 7-8 fokos különbség is lehet az északnyugati és délkeleti országrész között.

A lehűlés azonban csak átmeneti. A jövő hét közepén várhatóan a szombatinál is melegebb, igazi nyári időnk lesz.

A növényzet igen gyors növekedési és fejlődési szakaszon megy át. A gyümölcsök közül a földieper szezonja indult be, de hamarosan a korai cseresznye is érik. Ugyanakkor a gyomnövények számára is igen kedvezőek a feltételek.

(ICI Interaktív Meteorológia)