Szikrázó napsütés

Vágólapra másolva!
Pénteken tovább melegszik az idő. Sok napsütésre lehet számítani a hét utolsó munkanapján. A kora nyári időben a csekély légmozgás mellett általában 23, 24 fokra melegszik a levegő. Déltől kettőig erős UV sugárzásra számíthatunk, az érzékeny bőrűeknek érdemes odafigyelniük. Szombaton délelőtt helyenként melegfronti felhőzet borítja be az eget, de ezután várhatóan igazi strandidőben lesz részünk.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső területein anticiklon okoz csendes, napos májusi időt. Az Alpok nyugati lejtőin valamint a Pireneusok tágabb környezetében a napsütést heves zivatarok követik. Skandináviában tovább hűlt az idő, visszatértek az átlagos, 20 fok alatti hőmérsékletek. Kelet-Európában még mindig ciklonok okoznak helyenként esőket. Igazi nyári idő honol Spanyolország legdélibb vidékén néhol 30 fok meleggel. A Kárpát-medence fölé egyre melegebb levegő érkezik

Pénteken a hűvös hajnalt követően felhőtlen égre, szikrázó napsütésre van kilátás. Délután néhol kevés gomolyfelhő jelenik meg az égen. Általában mérsékelt marad a szél. 21, 24 fokig melegszik a levegő, de a napon ennél jóval melegebbet érzünk.

Fronthatás nem várható. A napsütés kedvező hatással van a jó közérzetre, ugyanakkor a magasabb hőmérséklet bágyadtsághoz, a reflexek tompulásához is vezethet. A déltől kettőig terjedő időszakban magas lesz az UV sugárzás, amit fontos komolyan vennünk! Az érzékenyebb bőrűeknek ezen időszakban nem ajánlott hosszabb ideig a tűző napon lenniük. Kora reggel még szükségünk lehet a tavaszi kabátra, alatta azonban nyáriasan ajánlott öltözni. A közlekedés résztvevőit az erős napsütés zavarhatja. A melegben megnövekvő reakcióidővel is számolniuk kell különösen az autóvezetőknek.

Szombaton délelőtt helyenként egy melegfronti felhőzet átvonulása zavarhatja a napsütést, azt követően azonban igazi strandidőben lesz részünk, helyenként 25 fok feletti hőmérséklettel. Az élénkülő szélben éppen kellemes lesz ez a meleg. Az UV sugárzás még szombaton is erős, de valamivel gyengébb az előző napinál. 12 és 14 óra között továbbra is érdemes figyelnünk erre. Fronthatás nem várható. A kellemes élettani hatások mellett a bágyadtság, figyelmetlenség a nap folyamán fokozódhat.

Tavaink hőmérséklete eléri a 19 fokot, a bátrabbak már fürdéssel is próbálkozhatnak.

Vasárnap egy átvonuló, gyenge hidegfront viszi el egy napra a nyárias időt. Sokfelé alakulhat ki heves zápor, zivatar viharos széllökésekkel, melyeket akár egyórás folyamatos esőzés is követhet. A Dunántúlon helyenként a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, délkeleten ennél melegebb lesz. A gyenge hidegfront inkább felfrissítő hatással jár, a negatív frontális panaszok enyhék maradnak.

Vasárnap keleten még folytatódik a nyár, nyugat felől azonban egy hidegfront felhőzete érkezik esőkkel, záporokkal, zivatarokkal. A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél. Napközben akár 7-8 fokos különbség is lehet az északnyugati és délkeleti országrész között.

A hét első két napján ismét kora nyári időnk lesz többórás erős napsütéssel. A hőmérséklet kedden már általában meghaladja a 25 fokot.

A növényzet igen gyors növekedési szakaszon megy át. A csapadékosabb és a szárazabb, meleg időszakok optimálisan váltogatják egymást. A gyümölcsök közül a földieper szezonja indult be, de a napokban már a korai cseresznye is érik. Ugyanakkor a gyomnövények számára is igen kedvező az időjárás.