Elmaradnak a fagyosszentek

Vágólapra másolva!
Bármennyire is szeretnénk, egyelőre nem számíthatunk nyárias időre, sőt az évszaknak megfelelő értékek is csak a hét közepére állnak vissza. Jó hír viszont, hogy az idén minden jel szerint elmaradnak a fagyosszentek, aminek főleg a mezőgazdászok és a kiskert tulajdonosok örülhetnek. A hét elején továbbra is lesznek elszórt záporok, de lassanként melegszik az idő.
Vágólapra másolva!

Észak- és Északnyugat-Európa felett anticiklon helyezkedik el. Területén kevés a felhő, száraz az időjárás. Az anticiklon déli oldalán kisé változékony az idő a kelet felől érkező változó nedvességtartalmú léghullámok miatt. A Brit-szigetek déli térsége felett örvénylő ciklon a kontinens nyugati részén okoz többfelé csapadékot. a Földközi-tenger mentén viszonylag nyugodt idővel találkozhatunk. Európa jelentős részén a sokéves átlag közelében alakul a hőmérséklet. A kontinens középső és nyugati részén néhány fokkal hűvösebb, a Skandináv-félszigeten ezzel szemben egy-két fokkal melegebb időre kell felkészülni. Dél-Európa nagyobb részén a hómérsékleti csúcsok kevéssel az ilyenkor szokásos felett alakulnak. Hazánkban a nappali órákban felhőképződésre, az éjszakai órákban ugyanakkor derültebb égboltra számíthatunk.

Hétfőn már csökken a csapadákhajlam, de az évszaknak megfelelőnél továbbra is kissé hűvösebb idő várható. Délelőtt a közepesen felhős ég mellett több órát süt a nap és 9-14 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Délután az időnként megnövekvő felhőzetből elszórtan várhatók futó záporok. A hőmérő kora délutánra a 15-20 fokos értékeket éri el. A mérsékelt északkeleti szélben kissé hűvöst érzünk, reggel, este kell egy melegebb ruhadarab. A frontmentes időben, a kitisztult levegőben egyre javul közérzetünk, szervezetünk regenerálódik. A közlekedőket még zavarhatják az elszórtan síkos útszakaszok.

Kedden az eleinte gyengén majd közepesen felhős lesz az ég. Főleg nyugaton fordulnak elő elszórt záporok. A mérsékelt keleti szélben a 20 fok körüli hőmérsékletet kedvezőnek érezzük. A frontmentes idő és a közepes mennyiségű napsütés jó élettani hatású, érdemes sétálni kirándulni.

Jelenlegi kilátások szerint, szerdán egy kissé megreked a javulás, kellemes tavaszi idő alakul ki, de egyelőre nem kapunk ízelítőt a nyárból.

Jó hír, hogy a hét végi fagyosszentek egyelőre fagymentesnek ígérkeznek.