Kellemes péntek, zivataros hétvége

Vágólapra másolva!
Pénteken igazán kellemes, napsütéses májusi időben lesz részünk. A sokfelé párás reggelt követően a felhőtlen ég alatt gyorsan melegszik a levegő.
Vágólapra másolva!

Az megélénkülő északkeleti szélben valóban komfortosnak érezzük az átlagnak megfelelő 20 fok körüli nappali hőmérsékletet. A dél körüli UV sugárzás rövid időszakra erős lesz, erre figyeljenek az érzékeny bőrűek. A hét végére kissé romlik időjárásunk, ismét megjelennek a záporok, zivatarok.

Észak-Európa felett egy stabil anticiklon okoz még napokig igen szép, csendes, napos tavaszi időt. Pénteken a sarkkörön túl is előfordul napközben 20 fokos meleg. Mindez a már csak néhány órás éjszakákkal irigylésre méltó helyzetbe hozza az északi lakosokat. Nyugat-Európában mérséklődik a nyári meleg, főként Franciaországban alakul ki sok csapadék. A spanyol és a görög üdülőterületekre mostoha, hűvös idő köszöntött be néhány napra. A Kárpát-medencében pénteken átmenetileg a felhőoszlató légáramlatok uralkodnak, kellemes időt okozva. A nap második felében azonban keletről újabb felhősáv közelít.

Az árvíz utáni helyreállítás és a termőföldek felszáradása, a vetéskárok mérséklése érdekében minden óra napsütés, száraz időjárás "aranyat" ér, ebből a szempontból is kedvező lesz a péntek.

Pénteken a párás, hűvös reggelt ragyogó napsütés követi. Gyorsan melegszik a levegő, általában 20 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Délután gomolyfelhők jelennek meg, de inkább csak keleten van esély frissítő záporok, zivatarok kialakulására. Sokfelé lesz egyre élénkebb az északkeleti szél, mely szombatra már hűvösebb levegőt hoz.

Végre az időjárás változásaira érzékenyebbeknek is fellélegezhetnek a hét utolsó munkanapján. A mérsékelten meleg napos idő közérzetünk számára optimális. Dél körül azonban érdemes tekintettel lennünk a rövid időszakra erőssé váló UV sugárzásra. Az érzékeny bőrűek különösen legyenek elővigyázatosak! A közlekedésben az erős napsugárzás zavarhatja a látást, érdemes napszemüveget hordanunk. A szép időben könnyen bemelegszik autónk, a reflexek tompulhatnak, ezért legyünk fokozottan elővigyázatosak!

Szombaton ismét változékonyabb, áprilisi arcát mutatja az időjárás. A több-kevesebb napsütés mellett az átmenetileg megnövekvő felhőzetből záporok, zivatarok alakulnak ki. Az élénk, a zivatarok környezetében megerősödő szélben általában kevéssel 20 fok alatt tetőzik a hőmérséklet. Gyenge hidegfronti hatás érvényesül, mely mérsékelt panaszokat okozhat az arra érzékenyek körében.

Vasárnap is hasonló változékonyságban lesz részünk, napos és felhősebb időszakok váltakoznak elszórtan záporokkal, zivatarokkal, élénk széllel, 15-20 fok közötti hőmérsékletekkel. Fronthatás ekkor már nem várható, közérzetünk javulhat.

A hétvégi programok tervezésénél számoljunk azzal, hogy a viszonylag hosszú szárazabb időszakokat gyors, intenzív csapadékhullások kísérhetik. A naposabb időszakok azonban sportolásra, kirándulásra, sétákra jól hasznosíthatók, de vigyünk egy esernyőt.

A jövő hét elején ismét átlépi a 20 fokot a hőmérséklet, de a délelőtti napos órákat elszórtan kialakuló záporok, zivatarok követik. Összességében igazi tavasz lesz, annak végül is minden kellékével.