Akár zivatar is lehet

Vágólapra másolva!
Csütörtökön áprilisi arcát mutatja az időjárás. Bár egy-két órára mindenütt előbukkan a nap, az átmenetileg erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan eső, zápor, sőt akár zivatar is kialakulhat.
Vágólapra másolva!

A hőmérséklet csak alulról közelíti a 20 fokot, azaz elmarad az átlagostól. A kisebb csapadék és gyengébb párolgás nem segíti folyóinkon a gyors apadást és a termőföldek megfelelő száradását.

Míg Spanyolországban ciklon okoz esős, hűvös időt, a francia, brit és német fővárosokban kora nyári időjárásnak lehetünk tanúi. Egészen Skandináviáig felhatolt a meleg légtömeg. Jellemző, hogy csütörtök délután Dániában is melegebb várható mint az Ibériai-félszigeten. Északkelet Európában a csípős, fagy körüli reggeleket követően a napsütésben 15-20 fokot emelkedik délutánra a hőmérséklet. A Kárpát-medencében csütörtökön a délkelet felől érkező labilisabb levegő záporokat, zivatarokat okozhat.

Az időjárás csütörtökön sem kedvez a gyors párolgásnak. Így mind az árvíz levonulásának, mind a telített termőföldek száradásának kedvezőtlen a mostani helyzet.

Csütörtökön a néhány órás napsütés mellett főként délelőtt növekszik meg többször a felhőzet, és elszórtan számíthatunk esőre, záporra, néhol zivatarra. Általában mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében átmenetileg megerősödhet a szél. A 16, 20 fok közötti csúcshőmérséklet néhány fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól.

Főként a nap első felében lesz változékony az idő, mely szervezetünk számára megterhelő lehet. Késő délutántól az időjárás kedvez a jó közérzet kialakulására. A tavaszi kabátra mindenképpen szükségünk lehet, rövidebb esőkre, záporokra is fel kell készülnünk. A közlekedésben főként a délelőtti órákban számíthatunk gyorsan váltakozó, helyenként esőktől nedves útszakaszokra, rövid idejű erősebb széllökésekre.

Pénteken a délelőtti szép napsütést követően gomolyfelhők növekednek, de csak kevés helyen láthatunk tavaszi záporokat. A sok napsütés még az élénk szél ellenére is kedvező hatással van közérzetünkre. A 17, 21 fokos csúcshőmérséklet ugyan elmarad az átlagostól, de munka utáni sportolásra, sétálásra kiválóan alkalmassá teszi környezetünket.

A hét végén a szombat hoz kellemetlenebb időjárást. A kevés napsütést gyakori felhőképződés zavarja meg, szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar erősebb széllökésekkel. Ekkor csupán 14, 19 fokos nappali hőmérsékletekre számíthatunk. A frontokra érzékenyek átmeneti gyenge hidegfronti hatással számoljanak.

A vasárnap valamivel kellemesebbnek ígérkezik. Több lesz a napsütés, bár elszórtan rövid zápor, zivatar ekkor sem zárható ki. Napközben 15, 20 fokra emelkedik a hőmérséklet. Közérzetünk jelentősen javulhat vasárnap. Sportolásra, kirándulásra ezen a napon kedvezőbbek a feltételek, de a rövid záporok esélyét mindenképpen be kell kalkulálnunk.